Σημαντική πτώση κατέγραψε τον Ιανουάριο ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).
Όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιµα, κατά το µήνα Ιανουάριο 2013, σε σύγκριση µε το δείκτη του Ιανουαρίου 2012, σηµείωσε µείωση 15,7%, έναντι µείωσης 9,3%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011. Ο ∆είκτης Κύκλου Εργασιών, µε τα καύσιµα, κατά το µήνα Ιανουάριο 2013, σε σύγκριση µε το δείκτη του Ιανουαρίου 2012, σηµείωσε µείωση 16,2%, έναντι µείωσης 8,8%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.
Τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση παρουσίασαν οι κλάδοι φαρμακευτικών-καλλυντικών (-22,8%), επίπλων-ηλεκτρικών ειδών-οικιακού εξοπλισμού (-20,9%), καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (-17,8%) και μεγάλων καταστημάτων τροφίμων (-14,5%).
Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, χαρακτηρίζει “εξοντωτική” την πτώση στο λιανικό εμπόριο. Ο κ. Κορκίδης δήλωσε σχετικά τα εξής:
“Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τις εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λιανεμπορίου, καθώς ο δείκτης όγκου στον κλάδο, όπου στην ουσία αποτυπώνεται ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων σε σταθερές τιμές, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 66,3 μονάδες, όντας μειωμένος κατά 16,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό Ιανουάριο του 2012 και κατά 20,1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012.
Είναι χαρακτηριστικό πως η συνεχιζόμενη ύφεση σε συνδυασμό με την έντονη αβεβαιότητα και τη σωρεία λουκέτων έχουν ως συνέπεια το πάγωμα της αγοράς. Η υποτονική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα συμβάλλει στη δραματική μείωση του τζίρου σε όλες τις κατηγορίες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012, αλλά και την αποτύπωσή της σε διψήφια ποσοστά ακόμη και σε κλάδους όπως τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-14,5%). Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα για την ετήσια πτωτική μεταβολή του τζίρου σε κλάδους όπως εκείνοι της Ένδυσης - Υπόδησης ( -16,8%), των Φαρμακευτικών - Καλλυντικών (-22,8%) και των Επίπλων - Ηλεκτρικών Ειδών και Οικιακού Εξοπλισμού (-20,9%), με αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων λόγω των δυσμενών συνθηκών και της περιορισμένης καταναλωτικής δαπάνης να αναγκάζονται να παύσουν τη δραστηριότητα της επιχείρησής τους. Είναι προφανές πως οι επιπτώσεις της ακολουθούμενης περιοριστικής οικονομικής πολιτικής στην ουσία εξοντώνουν τις όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα και βυθίζουν σε τέλμα την εμπορική δραστηριότητα και την εσωτερική ζήτηση”.