Δεν τρομάζει τη ΔΗΜΑΡ η “μαύρη τρύπα” στα έσοδα

Του Βασίλη Μπεσκένη

Την πεποίθηση ότι δε θα προκύψει αναγκαιότητα για λήψη επιπρόσθετων μέτρων εκφράζουν στην Δημοκρατική Αριστερά, παρά τη φημολογούμενη “μαύρη τρύπα” στα έσοδα η οποία, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε νέο πακέτο μέτρων.

Εν τούτοις, στην Αγ. Κωνσταντίνου εμφανίζονται μάλλον καθησυχαστικοί, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στη μη καταβολή ΦΠΑ λόγω της αναμονής που τηρείται από τους περισσότερους μέχρις ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών στο Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, “κρατούν μικρό καλάθι” καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν έχουν ακόμη πλήρη ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο.

Υπό το πρίσμα αυτό πάντως, από το επιτελείο του κ. Κουβέλη εκφράζεται η εκτίμηση ότι η τρόικα θα περιμένει να δει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και τα αποτελέσματά του μέχρι το φθινόπωρο, περίοδος που χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως κρίσιμη για τις αποφάσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, λόγω μίας σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων και οι γερμανικές κάλπες.

Ωστόσο, δεν εκφράζεται αντίστοιχη αισιοδοξία και για το ζήτημα της παράτασης στην επιβολή του “χαρατσιού” για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, για το οποίο στη ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται να τηρούν ανυποχώρητη στάση. Η γενική εικόνα που υπάρχει και για αυτό το θέμα πάντως είναι αρκετά θολή. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ αντιλαμβάνονται ότι απουσία άλλου ικανού εισπρακτικού μηχανισμού καθιστά τη ΔΕΗ ως τον μοναδικό ασφαλή τρόπο είσπραξης του τέλους για την ακίνητη περιουσία, επιμένουν όμως στην αναδιαμόρφωση του τέλους προς το δικαιότερο.

Άλλοι αξιωματούχοι της Αγ. Κωνσταντίνου, συνυπολογίζοντας και την αποσύνδεση της πληρωμής του τέλους από τη διακοπή ρευματοδότησης, επιμένουν ότι δεν υπάρχει διασφάλιση ως προς τα έσοδα και συνεπώς θα πρέπει να εξευρεθεί άλλος τρόπος επιβολής φόρου για την ακίνητη περιουσία. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να μπει στην ατζέντα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της επόμενη Τετάρτη.

Τέλος, το σημείο που φαίνεται να γίνεται κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να λάβει το “πράσινο φως” της τρόικας, αφορά στον ΦΠΑ για την εστίαση. Από την Αγ. Κωνσταντίνου ωστόσο εκτιμούν ως πιθανή την επαναδιαπραγμάτευση του θέματος με την τρόικα, περί τα τέλη Μαΐου.