Ασυμφωνία των πολιτικών δυνάμεων ως προς την διακυβέρνηση της χώρας προέκυψε από τις σημερινές σύντομες διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Αρνητικές ήταν οι μέχρι τώρα αντιδράσεις από μέρους της ιταλικής κεντροαριστεράς στην πρόταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με τη συμμετοχή τόσο του δεξιού συνασπισμού υπό το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) όσο και της κεντροαριστερής παράταξης υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).
“Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει στην συμμετοχή κεντροδεξιών υπουργών σε μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο”, επισήμανε στο μεσημεριανό του δελτίο το δημόσιο κανάλι Rai Tre καθώς συνεχίζουν να υφίστανται θεμελιώδεις διαφωνίες σε θέματα όπως ο ρόλος των δικαστικών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ίδια η παρουσία του Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκηνή.
Από την πλευρά τους, οι κεντρώοι του Μάριο Μόντι δήλωσαν “πλήρως διατεθειμένοι και πρόθυμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με τα τρία μεγάλα κόμματα” σε περίπτωση που τους δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο των νέων σύντομων σημερινών διαβουλεύσεων του, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S)καθώς , ο ηγέτης του M5S, Μπέπε Γκρίλο δεν εμφανίστηκε στο προεδρικό μέγαρο αλλά μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο.
Το Κίνημα -για άλλη μία φορά- δήλωσε ότι “δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία πολιτικούς ή ψευδο-τεχνοκράτες που έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση”
Ωστόσο, η ομάδα των 5 Αστέρων θα είναι έτοιμη να υπερ-ψηφίσει μεμονωμένα μέτρα , συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου
Το M5S δεν λέει “όχι” εκ των προτέρων σε κάθε δυνατή λύση αλλά, οπωσδήποτε, αντιμετωπίζει πιο ευνοϊκά μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό επιλογής του Ναπολιτάνο, που να ανήκει όμως στην ενεργό πολιτική.
Παράλληλα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι θεωρείται πολύ πιθανό πλέον ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να προχωρήσει στην ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο που να μην συνδέεται κατ' ανάγκην με κάποιο πολιτικό κόμμα.
Στα ονόματα που ακούγονται συμπεριλαμβάνονται αυτά της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Άννας Μαρίας Καντσελιέρι, του προέδρου της γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, και του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή. Ο 87χρονος Ιταλός πρόεδρος καλείται —το πολύ μέχρι αύριο το μεσημέρι— να δώσει οριστική απάντηση. Αν αποτύχει κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, η μόνη λύση θα είναι η νέα επιστροφή στις κάλπες.
Για να μπορέσουν να γίνουν νέες εκλογές τον Ιούνιο όμως ο Ναπολιτάνο πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, ώστε να εκλεγεί το
ταχύτερο δυνατόν ο διάδοχός του, που θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην διάλυση της βουλής.