Τουλάχιστον 86 ελέφαντες σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Tikem του νοτιοδυτικού Τσαντ κοντά στα σύνορα με το Καμερούν. Το περιστατικό δεν αποτελεί απλώς μία ακόμη αρπαγή ελεφάντων, αλλά ένα ειδεχθές έγκλημα.
Περισσότεροι από τριάντα θηλυκοί ελέφαντες εγκατέλειψαν τα μωρά τους όταν δέχθηκαν πυροβολισμούς. Τα νεογνά έμειναν αβοήθητα και πέθαναν κι ακόμη τότε τα πυροβόλησαν!
Ειρωνικά, η σφαγή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών και μάλιστα το ζήτημα των ελεφάντων κατείχε σημαντική θέση στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι, μόλις μερικές εβδομάδες πριν ανακαλύφθηκαν 28 πτώματα ελεφάντων από τα οποία έλειπαν οι χαυλιόδοντες στο Καμερούν και τουλάχιστον 15 κουφάρια σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Κεντρικής Αφρικής.
Τα αποτρόπαια αυτά γεγονότα έχουν εγείρει αντιδράσεις για τη λαθροθηρία στην Κεντρική Αφρική και το οι κυβερνήσεις του Τσαντ και του Καμερούν ανταποκρίθηκαν στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η Οικονομική Κοινότητα των Χωρών της Κ. Αφρικής διοργάνωσε ένα έκτακτο τριήμερο συνέδριο για τη λαθροθηρία των ελεφάντων στο Καμερούν, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 70 εκπρόσωποι των κρατών, του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων.
Στην τελική διακήρυξη αναφέρεται ότι, οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας έχουν αποτύχει, ενώ τονίζεται η ανάγκη για συντονισμό των εμπλεκόμενων χωρών στην εμπορία ελεφαντοστού. Είναι γνωστό ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ποινές για εγκλήματα κατά των ζώων είναι εξαιρετικά επιεικείς. Γι' αυτό και τονίστηκε πως τέτοιου είδους εγκλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με περισσότερη σοβαρότητα και προσοχή.
Το σίγουρο είναι πως, τα κυκλώματα που σχετίζονται με τη λαθροθηρία δεν ξεχωρίζουν από εκείνα του οργανωμένου εγκλήματος και η τιμωρία τους δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.