Η καλλιτέχνις…του Χόλιγουντ

To 2007 το περιοδικό Time τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς, ωστόσο εκείνη προτιμά να κρατάει την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να απολαμβάνει οικογενειακές στιγμές με τον επι 16 χρόνια σύζυγό της και τους τρεις γιους της. Η βραβευμένη με Oscar Cate Blanchett έχει επιλέξει να είναι περισσότερο καλλιτέχνις παρά σταρ του Χόλιγουντ...

Η Catherine Elise Blanchett γεννήθηκε το Μάιο του 1969 σε ένα προάστιο της Μελβούρνης. Η Αυστραλέζα μητέρα της June ήταν δασκάλα ενώ ο Τεξανός πατέρας της Robert, αξιωματικός του ναυτικού. Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή από καρδιακή προσβολή όταν η Cate ήταν 10 χρόνων. Η ίδια μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια τα έχει περιγράψει απολύτως φυσιολογικά ενώ τον εαυτό της ιδιαίτερα εξωστρεφή. Αυτό το στοιχείο της προσωπικότητάς της ήταν προφανώς ο λόγος που από πολύ μικρή έδειξε το πάθος της για τη μουσική και το θέατρο. Φοίτησε στο Melbourne's Methodist Ladies College και στη συνέχεια μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης για να σπουδάσει Καλές Τέχνες και Οικονομικά, αλλά πολύ σύντομα τα παράτησε για να κάνει ταξίδια σε όλο τον κόσμο, πριν αποφασίσει τι ήθελε να κάνει στη ζωή της. Μετά την επιστροφή της στην πατρίδα της γράφτηκε στο Australia's National Institute of Dramatic Art από όπου αποφοίτησε το 1992 με το όνειρο να ακολουθήσει μια καριέρα στο θέατρο. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει καθώς παίζοντας την Felice Bauer στο "Kafka Dances" του Timothy Daly το 1993 κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης για την εξαιρετική ερμηνεία της ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε στην "Oleanna" δίπλα στον Geoffrey Rush όπου κέρδισε δεύτερο βραβείο μέσα στην ίδια χρονια. Η πρόωρη σταδιοδρομία της Cate δεν περιορίστηκε όμως μόνο στη σκηνή. Μετά από μερικές εμφανίσεις στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στο "Heartland" όπου κέρδισε διθυραμβικές κριτικές, ενώ μετά την τηλεοπτική σειρά "Bordertown", εμφανίστηκε στις ταινίες "Paradise Road" και "Oscar & Lucinda" με τον Ralph Fiennes.

Το 1997 παίζοντας τη Nina στο "The Seagull" του Τσέχωφ γνώρισε το σεναριογράφο Andrew Upton με τον οποίο παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρεις γιους, το Dashiell John, το Roman Robert και το Ignatius Martin .

Ο πρώτος σημαντικός ρόλος ήρθε το 1998 όταν υποδύθηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ στην ταινία "Elizabeth". Η ερμηνεία της βραβεύτηκε με Χρυσή Σφάιρα και BAFTA, ενώ έχασε το Oscar από τη Gwyneth Paltrow.

Την επόμενη χρονιά ήταν για άλλη μια φορά υποψήφια για BAFTA για το "The Talented Mr Ripley" ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε στις ταινίες "Pushing Tin" και "The Gift". To 2000 υποδύθηκε τη Scot στην ταινία "Charlotte Gray", δυστυχώς όμως παρά το γεγονός ότι ήταν η πιο ακριβή βρετανική παραγωγή, η ταινία δεν πήγε καθόλου καλά στο box office. Απτόητη όμως η Cate πρωταγωνίστησε στην ταινία The Shipping News', με τον Kevin Spacey.

Το 2001 ήταν η βασίλισσα των ξωτικών Galadriel στην τριλογία του Peter Jackson "Lord Of The Rings" ενώ η καριέρα της συνεχίστηκε με το ρόλο της Veronica Guerin στην ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία του Joel Schumacher.

Το 2005 είναι η χρυσή χρονιά της καθώς η ερμηνεία της ως Katharine Hepburn στην ταινία του Martin Scorsese "The Aviator" της χάρισε το Oscar β΄γυναικείου ρόλου. 

Το 2006 ήταν επίσης μία εξαιρετική χρονιά για την Cate δεδομένου ότι και οι τρεις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ήταν υποψήφιες για Oscar. Αναφερόμαστε στο "Babel" του Alejandro Gonzalez με τον Brad Pitt, στο "The Good German" του Steven Soderbergh και τέλος στο "Notes On A Scandal". Το 2007 η ταλαντούχα ηθοποιός επανέλαβε το ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ στην ταινία "Elizabeth: the Golden Age" και εκείνη τη χρονιά ήταν υποψήφια για δύο Oscar. Πρώτου γυναικείου ρόλου για το Elizabeth και β΄γυναικείου για το "I'm Not There".

Η Cate ήταν η 11η στη σειρά ηθοποιός που κατάφερε να λάβει δύο υποψηφιότητες για Oscar την ίδια χρονιά. Το 2008 εμφανίστηκε με τον Brad Pitt στην ταινία "The Curious Case of Benjamin Button" και ήταν η χρονιά που απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ. Το 2012 επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη ως Galadriel στην ταινία "The Hobbit: An Unexpecthed Journey" ενώ αναμένεται η συνέχεια με το "The Hobbit: The Desolationof Smaug".
Η Cate, η οποία μαζί με την οικογένειά της επέστρεψε το 2006 στη γενέτειρά της, σήμερα είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Sydney Theatre Company, από το οποίο ξεκίνησε την καριέρα της. Το 2009 η πατρίδα της την τίμησε για την προσφορά της στον πολιτισμό της χώρας όταν το πρόσωπο της εμφανίστηκε σε μια σειρά γραμματοσήμων με τίτλο "αυστραλοί θρύλοι της οθόνης".