Οδηγίες χρήσης…για τα άτακτα παιδιά!

Κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς πρέπει οι γονείς να αντιμετωπίζουν την ανάρμοστη συμπεριφορά των παιδιών τους και πότε πρέπει να αναζητήσουν ιατρική παρέμβαση , εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας. Περίπου ένα στα 20 παιδιά ηλικίας 5 έως 16 ετών, παρουσιάζει μια διαταραχή συμπεριφοράς η οποία πολλές φορές μπορεί να είναι επίμονη και ακραία. Οι γονείς παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την περίοδο ζωής των παιδιών και θα πρέπει να γνωρίζουν πώς θα αναγνωρίσουν τα ύποπτα σημάδια στην συμπεριφορά των παιδιών τους και πώς να τα αντιμετωπίσουν.

Όλα τα παιδιά μπορεί να είναι άτακτα κάποιες στιγμές αλλά αυτό διαφέρει από μία σοβαρή διαταραχή συμπεριφοράς. Η επίμονη και ακραία ανάρμοστη συμπεριφορά εντός ή εκτός σπιτιού όπως η κλοπή ή ο βανδαλισμός που θα μπορούσε να βλάψει έναν άνθρωπο, είναι μερικά δείγματα διαταραχής συμπεριφοράς των παιδιών. "Η διαταραχή συμπεριφοράς δεν είναι το να εμπλακεί το παιδί σε έναν καυγά κάποια στιγμή. Είναι το να πετάξει μια τηλεόραση από το παράθυρο" , εξήγησε ο καθηγητής Στίβεν Πίλινγκ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό οι γονείς να είναι εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. "Η αυστηρότητα και τα "όχι" δεν είναι λύση για αυτά τα παιδιά. Πρέπει να μάθουν οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά σε μια πιο θετική συμπεριφορά και να μην τα τιμωρούν", προσέθεσε ο κ. Πίλινγκ. Περίπου τα μισά παιδιά με αντικοινωνική συμπεριφορά ή με διαταραχές συμπεριφοράς,  όχι μόνο  χάνουν ένα μέρος της παιδικότητας τους, αλλά μπορεί να αποκτήσουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ως ενήλικες.

"Αναγνωρίζοντας με ακρίβεια τη διάγνωση μιας διαταραχής συμπεριφοράς είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά και την οικογένεια τους για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο θεραπεία και την υποστήριξη που χρειάζονται προκειμένου να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση", τόνισε ο καθηγητής Πίτερ Φοναγκάι από το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου.