Μπορεί στα πλάνα και τα πρωτοσέλιδα των τελευταίων ημερών να βλέπουμε ΑΤΜ, υποκαταστήματα και ταμπέλες τραπεζών, πολιτικά πρόσωπα, ευρώ... όμως η πραγματική εικόνα της χρεοκοπίας δεν είναι άλλη από αυτή των καθημερινών ανθρώπων.
Και ασχέτως του αν θα είναι bail-out ή bail-in... είναι η κραυγή για σωτηρία των Κυπρίων πολιτών που φαίνεται πως θα μείνει αναπάντητη.
Η εικόνα στους δρόμους είναι χαρακτηριστική. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άνθρωποι που μέχρι χτες είχαν τις δουλειές και τα χρήματα τους τώρα στρέφονται στα συσσίτια της Εκκλησίας για να τραφούν. Με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές από τις 16 Μαρτίου και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης να έχουν στερέψει από μετρητά, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν τα χρήματα να πάνε να αγοράσουν τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ και στηρίζονται στα συσσίτια της Εκκλησίας για να επιβιώσουν. Σε πολλές ενορίες γίνεται διανομή γευμάτων και τροφίμων για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες του κόσμου.
Oι αριθμοί μπορεί να μην έχουν πρόσωπο, οι άνθρωποι όμως έχουν ονόματα. Η κυρία Άντρεα Κυριακού αναγκάστηκε στα 81 της χρόνια να καταφύγει στην Εκκλησία της Λευκωσίας για να πάρει κάποια απαραίτητα τρόφιμα για να ζήσει.
Άλλωστε, όπως σημειώνει Κύπριος επιχειρηματίας, "σήμερα στην Κύπρο δεν έχεις που να πας, αφού ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις ειδοποίησαν τους υπαλλήλους τους να μην προσέλθουν στη δουλειά τους". Όχι, δεν απολύθηκαν, τουλάχιστον ακόμη, όμως οι εργοδότες αδυνατούν να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα. Διαβάστε πώς έχει η κατάσταση στην Κύπρο λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup...
Ο κύριος Στέλιος Στυλιανού, 59 ετών, πήρε από την ενορία του ένα κιβώτιο με κάποια ήδη πρώτης ανάγκης καθώς έχει ξεμείνει εντελώς από χρήματα.
Μια γυναίκα εγγράφεται στη λίστα των συσσιτίων της Εκκλησίας καθώς δεν έχει χρήματα να αγοράσει το καθημερινό φαγητό για την οικογένεια της.
Οι άνθρωποι που μπορούν πλέον να αγοράσουν ακόμη και τα στοιχειώδη όλο και λιγοστεύουν. Ο κύριος Στυλιανού βλέπει όλο και περισσότερους γείτονες του να προσφεύγουν καθημερινά στα συσσίτια της Εκκλησίας.