Καθιερώνεται ο θεσμός της προκαταβολής σύνταξης από το Δημόσιο

Παρεμβάσεις που δίνουν ανάσα στους εργαζομένους του Δημοσίου που βγαίνουν σε συνταξιοδότηση ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών”, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε αλλαγές διατάξεων που αφορούν τη συνταξιοδοτική νομοθεσία και οι οποίες θα επιτρέψουν σε όσους αιτούνται να λάβουν σύνταξη από το Δημόσιο να μην παραμένουν απλήρωτοι έως ότου βγουν στη σύνταξη.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσοστό προκαταβολής θα ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την υπηρεσία και θα αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

Αρχικά, η εν λόγω ρύθμιση θα έχει εφαρμογή σε όσους υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και αποχωρούν από την υπηρεσία από την 1η Ιουνίου και μετά. Κατ' εξαίρεση θα έχουν εφαρμογή και για όσους αποχωρήσουν από 1η Μαρτίου μέχρι 31η Μαΐου, ενώ με σχετική Υπουργική Απόφαση θα καθορισθεί και η επέκταση της προκαταβολής σε όσους έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.