Πανικός από τη… νέα εποχή για τις καταθέσεις εντός ευρωζώνης

Μια νέα εποχή για τις καταθέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες ξημέρωσε μετά από τη λύση που δόθηκε για την Κύπρο από το Eurogroup της 25η Μαρτίου.

Οι δηλώσεις του Γιερούν Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα ότι το μοντέλο διάσωσης μέσω "κουρέματος" στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

Είναι πολλές οι τράπεζες που χρειάζονται κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους και ο Ντάισελμπλουμ, όσο κι αν πήρε πίσω κάποια από όσα αρχικά είχε δηλώσει, με τη στρατηγική που προωθεί, ουσιαστικά κάνει τις καταθέσεις να μοιάζουν με επενδύσεις, καθώς θα φέρουν τις ευθύνες μιας επένδυσης.

Οι αντιδράσεις ήρθαν αμέσως, ώστε ο Ντάισελμπλουμ να τα μαζέψει. Ολάντ και Ραχόι, από Γαλλία και Ισπανία, δύο μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, διαφωνούν, αλλά αυτό δεν πτοεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χρήση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση προβλημάτων των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι λογική, η οποία, με τις ευλογίες της Γερμανίας, δείχνει να καθιερώνεται.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ετοιμάζει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία "η πρόταση να γίνονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται σε πιθανές διασώσεις συζητείται ήδη από την Κομισιόν".

Μέσα σε όλα, ο... αμετανόητος Γιερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο ολλανδικό RTL: "Θα σταματήσουμε την αυτόματη διαδικασία που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις. Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες οι ίδιες και οι καταθέτες. Σε αυτό θα πρέπει να συνηθίσουν οι αγορές".

Οπότε, στην περίπτωση του προβλήματος ανακεφαλαιοποίησης μιας ευρωπαϊκής τράπεζας, αυτοί που θα καλούνται να καλύψουν τα "ανοίγματα", δε θα είναι τα εθνικά κράτη, αλλά οι μέτοχοι, κατόπιν οι ομολογιούχοι, σύμφωνα με το ελληνικό προηγούμενο του PSI και κατόπιν, πλέον, οι καταθέτες, με βάση όσα εκτυλίχθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου.

Μετά από τέτοιες δηλώσεις δεν είναι τυχαία τα συμπεράσματα οικονομικής έκθεσης της ιαπωνικής Nomura για "παραδοχή αποτυχίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας" και για "ρωγμές στην πολιτική δομή της Ευρώπης".

Σε όλα αυτά η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. "Η Γερμανία διψά για ηγεμονία στην Ευρώπη και δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει στην Κύπρο ποιο επιχειρηματικό μοντέλο θα ακολουθήσει", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν.

Το Λουξεμβούργο αισθάνεται να απειλείται, διότι το διογκωμένο χρηματοπιστωτικό του σύστημα και η οικονομία του εν γένει προσιδιάζει με αυτή της Κύπρου, που γίνεται η... Ιφιγένεια της νέας εποχής στην ευρωζώνη και του νέου δόγματος αναφορικά με τις καταθέσεις.

Η νέα εποχή, πάντως, που έχει ήδη ξημερώσει, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την αβεβαιότητα. Χαρακτηριστικό είναι το 54% των Γερμανών αμφισβητεί την εγγύηση της καγκελαρίου Μέρκελ ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RTL.