Η κοινωνική απομόνωση των ηλικιωμένων ατόμων, αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας ακόμα και αν οι ίδιοι δεν αισθάνονται μοναξιά, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Φροντίδας του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου μελετώντας 6.500 άτομα άνω των 52 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν απομονωθεί από τους συγγενείς και τους φίλους είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες θνητότητας μέσα σε διάστημα 7 ετών.
Όπως κατέδειξαν οι επιστήμονες, εκείνοι που είχαν απομονωθεί κοινωνικά - που είχαν δηλαδή ελάχιστη ή καμία επαφή με τους φίλους ή την οικογένεια τους- ήταν περισσότερο πιθανό να είναι ανύπαντροι σε μεγάλη ηλικία και να πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες που περιορίζουν την κινητικότητα τους, όπως η νόσος των πνευμόνων και η αρθρίτιδα. Οι άνθρωποι οι οποίοι ανέφεραν ότι ένιωθαν μόνοι, ήταν περισσότερο γυναίκες με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων που ζουν μόνοι τους, η οποία αγγίζει το 50% και αυτό έχει αντίκτυπο στην υγεία τους, καθώς δεν φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους.
"Οι κοινωνικές συνδέσεις μπορούν να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη και ζεστασιά το οποίο είναι σημαντικό, αλλά παρέχουν επίσης και άλλα πράγματα όπως συμβουλές, διασφάλιση ότι οι άνθρωποι παίρνουν τα φάρμακά τους και υποστήριξη στην προσπάθεια τους να κάνουν πράγματα", επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Άντριου Στρεπτόου.