Η βασίλισσα του κόκκινου χαλιού!

Όμορφη, ταλαντούχα, μητέρα δύο παιδιών, βασίλισσα του κόκκινου χαλιού...Η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός Catherine Zeta Jones είναι μία από τις μεγαλύτερες σταρ του Χόλιγουντ κι από ό,τι φαίνεται έχει επισκιάσει τον κατά 25 χρόνια μεγαλύτερο διάσημο σύζυγό της Michael Douglas.

Η Catherine Zeta Jones γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1969 στην εργατική περιοχή Swansea της Ουαλίας. Η ιρλανδικής καταγωγής μητέρα της ήταν μοδίστρα ενώ ο πατέρας της εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο με γλυκά. Η τύχη της οικογένειας άλλαξε όταν κέρδισαν το ποσό των 100 χιλιάδων λιρών στο Bingo και μετακόμισαν σε καλύτερη γειτονιά. Η Catherine Zeta έδειξε σε πολύ μικρή ηλικία τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες καθώς έδινε παραστάσεις για τους φίλους και την οικογένειά της στο σαλόνι του σπιτιού τους. Ήταν κακή μαθήτρια αλλά προικισμένη με ταλέντο ενώ τη χαρακτήριζε το πείσμα να πετύχει. Το 1981 σε ηλικία μόλις 12 χρόνων έκανε το πρώτο της βήμα στην υποκριτική στην παράσταση "Annie", μια παραγωγή του Swansea Grand Theatre και δύο χρόνια μετά εμφανίστηκε στο "Bugsy Malone". Όπως ήταν φυσικό η εξωτική ομορφιά της δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και η Jones κέρδιζε την προσοχή αλλά και διάφορους ρόλους σε πολλές παραγωγές. Το 1987 πρωταγωνίστησε στην παραγωγή του West End "42nd Street" και σύντομα είχε την πρώτη της συμμετοχή σε ταινία μεγάλου μήκους, στη "Les 1001 nuits". Συνέχισε την καριέρα της με συμμετοχές σε ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, ωστόσο κατάφερνε σε κάθε εμφάνισή της να κάνει τη διαφορά.

Το 1992 εμφανίστηκε στην ταινία "Christopher Columbus: The Discovery" με τον Marlon Brando και το Γιώργο Χωραφά αλλά οι ταινίες "Splitting Heirs" το 1993 και "Blue Juice" δύο χρόνια μετά τράβηξαν την προσοχή αμερικανών παραγωγών, οι οποίοι της έδωσαν το ρόλο της Sala στην ταινία "The Phantom" το 1996 με τον Billy Zane και οι χρυσές πόρτες του Χόλιγουντ άνοιξαν για την πανέμορφη ηθοποιό, η οποία βρισκόταν όλο και πιο κοντά στην κατάκτηση των ονείρων της.

Ο επόμενος ρόλος της, τηλεοπτικός αυτή τη φορά, ως λαμπερή επιβάτης του Τιτανικού τράβηξε την προσοχή του Steven Spielberg, ο οποίος την πρότεινε στο σκηνοθέτη Martin Campbell το 1998 για το ρόλο της Elena στην ταινία του "The Mask of Zorro" με τους Antonio Banderas και Anthony Hopkins.

Ήταν τότε που την είδε ο μελλοντικός της σύζυγός και είπε ότι η Catherine Zeta θα είναι η νέα starlet. Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στις ταινίες "Entrapment" και "The Haunting".

Επόμενη δουλειά της ήταν στο " Traffic" όπου εκτός από καλές κριτικές βρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο του συμπρωταγωνιστή της Michael Douglas. Σύντομα έμεινε έγκυος και τρεις μήνες μετά τον ερχομό του γιου τους Dylan, αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης στο Plaza Hotel στη Νέα Υόρκη.

Το ζευγάρι υπέγραψε προγαμιαίο συμβόλαιο στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η Jones θα έπαιρνε 3 εκατομμύρια δολάρια για κάθε χρόνο του γάμου τους εάν ο Douglas την απατούσε. Ο γάμος τους επισκιάστηκε από μια δικαστική διαμάχη που αφορούσε στη δημοσίευση των φωτογραφιών του γάμου τους από το περιοδικό Hello ενώ το ζευγάρι είχε δώσει τα αποκλειστικά δικαιώματα στο βρετανικό OK.

Μετά τη συνεργασία της με τους Julia Roberts και John Cusack στην ταινία "America's Sweethearts", η Zeta εμφανίστηκε στην ταινία "Chicago".

Η μαγευτική ερμηνεία της ως Velma κέρδισε μεταξύ άλλων ένα Oscar, ένα BAFTA και δύο Screen Actors Guild Award.

To 2003 ήταν μια πολυάσχολη χρονιά για τη σταρ του Χόλιγουντ καθώς ήρθε στον κόσμο η κόρη της ενώ πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες στις "Sinbad: Legend of the Seven Seas" και "Intolerable Cruelty" των αδερφών Cohen ενώ το 2004 εμφανίστηκε στο "Ocean's Twelve" και στο "The Terminal" με τον Tom Hanks.

Το 2005 η Jones συνεργάστηκε ξανά με το σκηνοθέτη Martin Campbell και φυσικά με τον Antonio Banderas καθώς υποδύθηκε για άλλη μια φορά την Elena στην ταινία "The Legend of Zorro", η οποία όμως δε σημείωσε την ίδια εμπορική επιτυχία με την προηγούμενη.

To 2007 πρωταγωνίστησε στη ρομαντική κομεντί "No Reservations" με τον Aaron Eckhart όπου ο ρόλος της ως σεφ κέρδισε μία υποψηφιότητα για People's Choice Award ενώ την επόμενη χρονιά βρέθηκε απέναντι στο Guy Pearce στην ταινία "Death Defying Acts", όπου έλαβε πολύ καλές κριτικές.

Το Δεκέμβριο του 2009, η ηθοποιός επέστρεψε στο Broadway με το μιούζικαλ "A Little Night Music" όπου η ερμηνεία της κέρδισε Outer Critics Circle Award, Tony Award και Drama Desk Award. Το 2010 η ηθοποιός έλαβε για τις υπηρεσίες της στο δράμα τον τίτλο τιμής του τάγματος των ιπποτών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας CBE ωστόσο ήταν η χρονιά που ο σύζυγός της χτυπήθηκε από τον καρκίνο στο λάρυγγα. Αν και η θεραπεία του Douglas ήταν επιτυχής και ο ηθοποιός κέρδισε τη μάχη, η ίδια επηρεάστηκε πολύ ψυχολογικά με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο Silver Hill Hospital του Connecticut προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για διπολική διαταραχή. Γρήγορα όμως το ξεπέρασε και επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη ενώ το 2013 πρόκειται να τη δούμε να υποδύεται τη Miranda Wood στην ταινία "RED2".