Καμπανάκι της Moody’s για τις γαλλικές τράπεζες

Δεν έχουν περάσει 24 ώρες από την απόφαση του Eurogroup για τις κυπριακές τράπεζες και ο οίκος Moody’s χτυπά καμπανάκι για τον τραπεζικό κλάδο, όχι σε οποιαδήποτε χώρα, αλλά στη "νούμερο δύο" οικονομία της Ευρωζώνης. Οι προβλέψεις για το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας παραμένουν αρνητικές, αναφέρει σε σημερινή του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης.

Η συγκεκριμένη έκθεση αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της Moody’s ότι οι τράπεζες της Γαλλίας θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες το 2013, εν μέσω των υφεσιακών τάσεων στην Ευρώπη.

Επίσης, οι αρνητικές προβλέψεις συνδέονται και με τη σημαντική εξάρτηση των τραπεζών από τα επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς και τους καθοδικούς κινδύνους της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ωστόσο, η έκθεση αναγνωρίζει ότι έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος, μέσω των σχεδίων προσαρμογής, ειδικά στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες (BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, BPCE). Οι συγκεκριμένες τράπεζες κατάφεραν να αυξήσουν τις καταθέσεις κατά 3%, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως το τέλος του 2012, ενώ μείωσαν ταυτόχρονα τα δανειακά χαρτοφυλάκια κατά 6%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα ρευστότητας να ενδυναμωθούν και τα κεφάλαια χονδρικής να μειωθούν κατά 7%. Παρόλα αυτά, η Moody’s υποστηρίζει ότι τα επιχειρηματικά κεφάλαια των τεσσάρων παραπάνω τραπεζών, ανέρχονται σε ποσοστό της τάξης του 35% των ισολογισμών.