Έπαθε κάποιο ατύχημα

Ενώ το παιδί σας έκανε βόλτα με το ποδήλατό του, ένας απρόσεκτος οδηγός έπεσε πάνω του. Ευτυχώς το παιδί σας γλίτωσε μόνο με δυο, τρεις γρατζουνιές. Νιώθετε όμως πως η τρομάρα που πήρε το έχει επηρεάσει πολύ ψυχολογικά. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας;  

Ακόμα κι αν ο έφηβος δεν ήταν ο ίδιος θύμα του ατυχήματος αλλά μονάχα μάρτυρας, το σοκ που υπέστη και οι εικόνες που είδε δεν τον αφήνουν να ησυχάσει και σίγουρα έχουν σημαδέψει το μυαλό και την ψυχή του. Τις επόμενες ημέρες υπάρχει περίπτωση να αρχίζει να φοβάται τα πάντα, να αρνείται να βγει από το σπίτι και να μη μπορεί να κοιμηθεί καθώς οι στιγμές που βίωσε έρχονται συνέχεια στο μυαλό του.

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν το παιδί σας συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια άγχους μετά από περίπου ένα μήνα από το συμβάν υπάρχει περίπτωση να γίνουν μόνιμα. Πρέπει να συμβουλευτείτε το συντομότερο δυνατόν έναν παιδοψυχολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να βοηθήσει το παιδί σας θεραπεύοντάς του το τραύμα. Όταν κάποιος μιλάει για καταστάσεις που τον πληγώνουν, ξαλαφρώνει και οι πληγές επουλώνονται. Αυτό ισχύει για όλους, όμως ακόμα πιο πολύ σε περιόδους ιδιαίτερης ευαισθησίας, όπως είναι η εφηβεία.