Σύντομα ελεύθερο… το Άγαλμα της Ελευθερίας

Την Ημέρα Ανεξαρτησίας, την 4η Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει και πάλι για το κοινό το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, μετά την αποκατάσταση των ζημιών που δημιουργήθηκαν από τον τυφώνα Sandy.

Ο τυφώνας προκάλεσε καταστροφές στο νησί πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο το άγαλμα και κυρίως στις εγκαταστάσεις που το στηρίζουν. Το ίδιο το άγαλμα γλίτωσε από την καταστροφική καταιγίδα του Οκτωβρίου, ωστόσο το νησί υπέστη σοβαρές ζημιές. Κάγκελα έσπασαν, πλάκες κατεδαφίστηκαν και κτίρια πλημμύρισαν, ενώ η θύελλα κατέστρεψε επίσης λέβητες, αντλίες λυμάτων και ηλεκτρικών συστημάτων.

Πριν το άγαλμα μπορέσει να ανοίξει εκ νέου, θα πρέπει να επεξεργαστεί μια διαδικασία ελέγχου ασφαλείας για τους επισκέπτες από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης. Περίπου 3,7 εκατομμύρια άτομα επισκέφτηκαν το άγαλμα το 2011, καθιστώντας το το 19ο εθνικό πάρκο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Μάλιστα υπεύθυνοι χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό για την οικονομία το να είναι προσβάσιμο το Άγαλμα της Ελευθερίας και μάλιστα τους θερινούς μήνες που η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη.

Ο τυφώνας Sandy έπληξε την περιοχή μια μέρα μετά τα 126α γενέθλια του αγάλματος και μετά την ανακαίνηση του με την τοποθέτηση συστήματος συναγερμού πυρκαγιάς και εξόδων κινδύνου.