Τι κρύβει το φλερτ Τσίπρα – Καμμένου για την κλήση του Προβόπουλου

Με την Κύπρο στην κόψη του ξυραφιού και με δεδομένο ότι, όποια κι αν είναι η απόφαση, ο μεγάλος χαμένος τα επόμενα χρόνια θα είναι ο κυπριακός λαός, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει τελικά τους κλυδωνισμούς. Είτε αυτοί αφορούν στην οικονομία, είτε σε ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως τα εθνικά.
Και, παράλληλα, επικρίνουν την κυβέρνηση, γιατί όφειλε να γνωρίζει πως μία αποδυναμωμένη Κύπρος, έρμαιο των γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποδυναμώνει την έτσι κι αλλιώς ισχνή διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας.
Το πρόβλημα, λένε στην Κουμουνδούρου, ήταν γνωστό εδώ και μήνες. Είναι απαράδεκτο ο κ. Στουρνάρας, υποστηρίζουν, ενεργώντας προφανώς κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, να εμφανίζεται βασιλικότερος του Βασιλέως. Η τρόικα να δίνει διορία μέχρι την Τρίτη και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να ζητάει λύση τις επόμενες ώρες. Είναι ανήκουστο, συνεχίζουν, η ηγεσία της χώρας μας να μην αντιλαμβάνεται τους εθνικούς κινδύνους και να μην τους θέτει επί τάπητος στις συνεδριάσεις του Εurogroup. Και, φυσικά, χρήζουν διερεύνησης - αναφέρουν - οι πληροφορίες για την άρνηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, να συνδράμει την Κύπρο σε αντιστάθμισμα των ζημιών από το PSI.
"Δεν ήταν προς όφελος της χώρας μας η Κύπρος να μη φτάσει εδώ ;", αναρωτιέται κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, "και να τα καταφέρει μόνη της ;". Σε κάθε περίπτωση, η κλήση του κ. Προβόπουλου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την ερχόμενη Τρίτη, πρωτοβουλία που έγινε από κοινού με τους Ανεξάρτητους Έλληνες , σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Η εν λόγω πρωτοβουλία, όμως, είχε και μια εσωτερική διάσταση.
Για τους γνωρίζοντες στην Κουμουνδούρου, επί της ουσίας επισημοποίησε αυτό, που για πολλούς ήταν κοινός τόπος. Ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν περάσει στο παρελθόν. Ότι, με δεδομένη τη στάση του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλο δρόμο παρά τη μετεκλογική συνεργασία με τους ΑΝΕΛΛ, αν θέλει να κυβερνήσει. Και, τέλος, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όταν μιλούσε για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με στόχο τον απεγκλωβισμό από τα μνημόνια, το εννοούσε. Από εκεί και μετά, στα στελέχη της Κουμουνδούρου μένει μια γλυκόπικρη γεύση. Γλυκιά, γιατί τουλάχιστον οι Κύπριοι προσπάθησαν και προσπαθούν.
 
Παρά τις διαφορές, συνδιαλέγονται, τα κόμματα ενημερώνονται και οι όποιες αποφάσεις δεν περνάνε νύχτα και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Για τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου, δεν έχει σημασία η λύση που θα επιλεγεί. Αλλωστε, θυμίζουν, ο κ. Αναστασιάδης είναι μνημονιακός και Ανανιστής. Σημασία έχει ότι η πρόταση του Εurogroup δεν πέρασε και ότι η απόφαση, που φαίνεται να προκρίνεται, είναι απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, προφανώς απότοκο των πιέσεων που δέχεται και δέχθηκε, αλλά απόφαση των Κυπρίων και όχι της τρόικας.
Πικρή, γιατί ακολουθούν μνημόνια και, φυσικά, με κατεστραμμένο τον πιο σημαντικό πυλώνα ανάπτυξής της, η Κύπρος θα πρέπει να περιμένει τα χειρότερα.
 

Καμμένος: Οργανωμένο το ρήμαγμα των καταθέσεων

 
Αργότερα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στην ίδια γραμμή, εξέδωσε ανακοίνωση, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Κύπρο.

"Στις ΗΠΑ, το 2008 στην κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης χρεοκόπησαν τράπεζες, όπως η Citigroup, των οποίων το μέγεθος ήταν παραπλήσιο με το μέγεθος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, όμως κανένας καταθέτης δεν έχασε ούτε ένα δολάριο κατάθεσης. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σήμερα στην Ευρωζώνη των ακραίων νεοφιλελεύθερων, άρχισε το οργανωμένο ρήμαγμα των καταθέσεων από την Κύπρο με πρόσχημα ένα αμελητέο μέγεθος, όπως είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με στόχο την αρπαγή του πλούτου της Νότιας Ευρώπης για να σωθεί ο Βορράς", δήλωσε ο κ. Καμμένος.