Δημητριάδης: Προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ

Την προστασία όλων των ασφαλισμένων καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι με το νομοθετικό πλαίσιο αυτό αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις ύψους έως 100.000 ευρώ, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάκαμψης και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα. Πρόσθεσε ακόμα ότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας για στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενώ δημιουργεί και προϋποθέσεις για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Δημητριάδης, τα μέτρα εξυγίανσης θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα για τη Λαϊκή Τράπεζαμ ώστε να μπορέσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της την Τρίτη, όταν και θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες στη χώρα.

"Σε άλλη περίπτωση, η Λαϊκή θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, για το τραπεζικό σύστημα και για την κυπριακή οικονομία", ξεκαθάρισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα σενάρια για την τύχη της Λαϊκής

Την ώρα, που στην Αθήνα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας αποφασίζει για το τι μέλει γενέσθαι με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλαδα, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της Μεγαλονήσου.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα σενάρια, η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί – δηλαδή θα κλείσει – με ταυτόχρονη απορρόφηση των καλών στοιχείων του ενεργητικού της από την Τράπεζα Κύπρου.

Η παλιά Λαϊκή θα καταστεί κακή τράπεζα, στην οποία θα περάσουν τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των δυο μεγάλων κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, δεν θα πειραχθούν οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ, για τις οποίες εγγυάται το Κυπριακό Δημόσιο, ενώ οι κάτοχοι καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ θα αποζημιωθούν με τα όποια χρήματα διασφαλιστούν από την εκκαθάριση της bad bank.

Αν τελικά προχωρήσει η συγκεκριμένη εξέλιξη, τότε η Κύπρος θα έχει ικανοποιήσει έναν από τους τρεις όρους, που της έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, για να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας από τον ELA προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και μετά της 25ης Μαρτίου.