Απογοητευμένοι από την αδυναμία της αμερικανικής κυβέρνησης να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο είναι οι κρατούμενοι, οι οποίοι ξεκίνησαν απεργία πείνας για να ασκήσουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Κέλι, μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου.
“Αισιοδοξούσαν ότι το Γκουαντάναμο θα έκλεινε. Προφανώς απογοητεύτηκαν όταν ο πρόεδρος απέσυρε το σχέδιο κλεισίματος των εγκαταστάσεων, όπως τουλάχιστον θεωρούν ότι έγινε”, είπε ο στρατηγός Τζον Κέλι καταθέτοντας στην Επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Κέλι ανέβαλε τον Νοέμβριο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, στην επίβλεψη της οποίας βρίσκεται και το Γκουαντάναμο.
Είκοσι τέσσερις κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο πραγματοποιούν απεργία πείνας και οι οκτώ από αυτούς έχουν χάσει τόσο βάρος που οι γιατροί έχουν δώσει εντολή για την αναγκαστική σίτισή τους, δηλαδή να τους παρέχεται τροφή σε υγρή μορφή μέσω ενός σωλήνα που εισέρχεται από τη μύτη και καταλήγει στο στομάχι τους. Δύο κρατούμενοι νοσηλεύονται με αφυδάτωση, είπε ο εκπρόσωπος των φυλακών, λοχαγός Ρόμπερτ Ντουράντ, στο πρακτορείο Reuters.
Ο Κέλι απέδωσε την απεργία πείνας στην απογοήτευση που αισθάνονται οι 166 κρατούμενοι που έχουν απομείνει στο Γκουαντάναμο. Όλοι τους συνελήφθησαν στο εξωτερικό μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και κρατούνται επί σχεδόν 11 χρόνια χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, το 2009, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα έκλεινε τη φυλακή μέσα σε ένα χρόνο. Όμως το Κογκρέσο μπλόκαρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει τις εγκαταστάσεις και να μεταφέρει σε άλλες φυλακές τους κρατούμενους.