Μεγαλώνει το χάσμα πλούσιων – φτωχών στην Ισπανία

Το χάσμα που χωρίζει πλέον πλούσιους και φτωχούς στην Ισπανία της κρίσης παίρνει διαστάσεις αβύσσου. Σύμφωνα με την καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas οι εισοδηματικές διαφορές που χωρίζουν πλούσιους και φτωχούς αυξήθηκαν 30%.

Το εισόδημα του φτωχότερου τμήματος του πληθυσμού της Ισπανίας μειώνεται με ρυθμό 5% σε ετήσια βάση από το 2006, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης. Πλέον, οι πλουσιότεροι Ισπανοί έχουν εισόδημα επταπλάσιο από το μέσο εισόδημα στη χώρα.

Περίπου το 21% των Ισπανών ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας ή με ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο ορισμός της ανέχειας δεν βασίζεται μόνο στο εισόδημα αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως το χρονικό διάστημα που κάποιος ή κάποια αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας.

Το εισοδηματικό χάσμα στην Ισπανία είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την ίδια οργάνωση.

Η Caritas αποδίδει την αύξηση της φτώχειας στην ανεργία -στο 26% σήμερα-, τη μείωση των μισθών, τις περικοπές στα επιδόματα και τις αυξήσεις των φόρων.

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 1,4% το 2012 και δεν αναμένεται να αναπτυχθεί ξανά πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Η ταχεία αύξηση της κοινωνικής ανισότητας αποκαλύπτει μια κοινωνία χωρίς συνοχή» σχολίασε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σεμπάστιαν Μόρα.