Τουλάχιστον μία από τις μεγάλες κυπριακές τράπεζες δεν φαίνεται να σώζεται και οι προσπάθειες έχουν στραφεί για να διατηρηθεί ένα τραπεζικό ίδρυμα. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο ανταποκριτής του από την Κύπρο εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ αναπνοές ζωής προσπαθούν να δοθούν για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.
Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τις καταθέσεις αλλά και με τις καταθέσεις που έχουν Έλληνες σε υποκαταστήματα της κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει διαβεβαίωση από το υπουργείο οικονομικών ότι είναι διασφαλισμένες και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να καταλήξουν σε ελληνικά χέρια.
Πληροφορίες του ΑΝΤ1 ανέφεραν ότι το σχέδιο Β προβλέπει ότι θα μπει λουκέτο στη Λαϊκή και θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα. Στόχος να εξοικονομήσει η Κύπρος περίπου 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση.
Δεσμεύονται επίσης 2,8 δισ. από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για "κούρεμα" 10%.
Εγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, ωστόσο, διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας. Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.
Σημειώνεται ότι στελέχη της τράπεζας ήταν χθες στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να μπουν χρήματα στην τράπεζα. Μάλιστα πληροφορίες του Mega της Κύπρου έλεγαν χθες Τετάρτη ότι η συμφωνία έκλεισε, αλλά υπήρξαν διαψεύσεις.
Η κυβέρνηση διέψευσε ότι περνάει στα χέρια των Ρώσων η Λαϊκή Τράπεζα. Με δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την πώληση της τράπεζας.
Στα σχετικά δημοσιεύματα απάντησε και η Λαϊκή Τράπεζα με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζοντας ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν ευσταθούν.
"Η Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (η "Τράπεζα") ανακοινώνει ότι τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σήμερα σε τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και αναφέρονται σε συμφωνία πώλησης της Τράπεζας δεν ευσταθούν", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κυπριακή τράπεζα.
Πάντως την Τετάρτη κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής ήταν στη Μόσχα προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση της τράπεζας σε Ρώσους επιχειρηματίες. Στόχος ήταν να αντληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ και να περάσει έτσι η τράπεζα στα ρωσικά χέρια.
Συναφείς πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τους Financial Times για το ενδεχόμενο ανάληψης της Λαϊκής Τράπεζας από την Gazprombank, το χρηματοοικονομικό βραχίονα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, διαψεύστηκαν από την Gazprombank, η οποία με ανακοίνωσή της τόνισε πως "δεν είμαστε σε συζητήσεις για οικονομική βοήθεια στην Κύπρο".
Τι σημαίνει το λουκέτο της Λαϊκής για τους Έλληνες καταθέτες
Σε κάθε περίπτωση οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου είναι απολύτως διασφαλισμένοι, ενώ αντίστοιχα διασφαλισμένοι είναι και οι καταθέτες της Cyprus Popular Bank, καθώς οι καταθέσεις τους θα μεταφερθούν άμεσα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.
Το ενδιαφέρον που έχουν ήδη εκδηλώσει οι ελληνικές τράπεζες για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών είναι άμεσα συναρτώμενο με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας απόσχισης, μεταβίβασης και ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών ιδρυμάτων. Ως επικρατέστεροι για την απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα εμφανίζονται η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.
Έως τώρα, με βάση επιβεβαιωμένες πληροφορίες, προσφορές για τα περίπου 350 υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική) έχουν καταθέσει τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα μάλιστα με τραπεζικούς κύκλους, οι δύο αυτές τράπεζες θεωρούνται επικρατέστερες, καθώς ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει καταθέσει προσφορά μόνο για την Τράπεζα Κύπρου. Όσο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πλέον φαίνεται ότι χάνει έδαφος έναντι των συστημικών τραπεζών.
Γι αυτό, τόσο το ΤΧΣ, όσο και η ΤτΕ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη μεταβίβαση των κυπριακών υποκαταστημάτων σε ελληνική τράπεζα. Ειδικότερα, η διοίκηση του ΤΧΣ έχει ήδη τα κεφάλαια που θα κληθεί να συνεισφέρει προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει το ύψος των προβλέψεων που θα μειώσει σε ικανοποιητικό βαθμό το χαρτοφυλάκιο των δανείων, ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, που διαθέτουν οι τρεις κυπριακές τράπεζες.
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία 30/9/2012 οι Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank διατηρούν εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αθροιστικού ύψους 19,3 δισ. ευρώ ( 9,5 δισ. ευρώ η Κύπρου, 9,8 δισ. ευρώ η CPB) και καταθέσεις 12,5 δισ. ευρώ ( 6,5 δισ. ευρώ η Τράπεζα Κύπρου και 6 δισ. ευρώ η CPB).
Το χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 6,8 δισ. ευρώ από το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο των CPB και Τράπεζα Κύπρου θα καλυφθεί μέσω ELA, ενώ η τράπεζα που θα αποκτήσει τα χαρτοφυλάκια θα λάβει κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. ευρώ (η μελέτη της Pimco είναι αυτή που θα καθορίσει το ποσό της επενακεφαλαιοποίησής τους).