Βαρύ κλίμα και έντονη ανησυχία στην κυπριακή Βουλή

Βαρύ φαίνεται να είναι το κλίμα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη βουλή με την τρόικα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι βουλευτές αποχώρησαν από το κοινοβούλιο χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, ενώ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης, η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Άδωνης Γιάγκου μέλος του ΠΓ των Οικολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στη Βουλή, κατά τη συνάντηση οι επικεφαλής της τρόικας ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη νέα πρόταση τους μετά την καταψήφιση χθες από τη βουλή του νομοσχεδίου για το κούρεμα όλων των καταθέσεων. Οι πληροφορίες φέρουν μάλιστα το κλιμάκιο της τρόικας να απορρίπτει εναλλακτικές λύσεις που της τέθηκαν από την κυβέρνηση.

Εξάλλου, σε σύσκεψη που είχαν νωρίτερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξετάστηκαν διάφορα σενάρια για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ και διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα για σύσταση μιας εταιρείας, η οποία θα εκδώσει ομόλογα που θα διασυνδέονται και με τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Υπάρχει η άποψη για την προώθηση, λόγω της πίεσης του χρόνου, των δυο νομοσχεδίων στη Βουλή, τα οποία προνοούν το μεν πρώτο τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και το δεύτερο τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε “καλά και κακά” και τη δημιουργία των λεγόμενων “τραπεζών γέφυρας”, αφού όμως προηγηθεί πολιτική απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο.

Σε περίπτωση που ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια, στις “τράπεζες γέφυρας” θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στις “κακές τράπεζες” θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί, εν τω μεταξύ, η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.