Το φθινόπωρο του 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Πώς θα την γιορτάσει η Αθήνα;
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο “Η Ημέρα της Ποίησης στο Ι.Μ.Κ. μέσα από τη ματιά της σκηνοθέτιδας Μαίρης Κουτσούρη”. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν τέσσερα ξεχωριστά ντοκιμαντέρ για τους σπουδαίους ποιητές: Κ. Π. Καβάφη, Α. Σικελιανό, Κ. Βάρναλη, και Α. Εμπειρίκο. Στις 19:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κοκογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος).
Το Polis Art Café διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, παρουσιάσεις ποιητικών βιβλίων, εικαστικές παρεμβάσεις αλλά και με μια γιορτή για την Ημέρα Ποίησης, την Κυριακή 24/3.
Την παγκόσμια ημέρα ποίησης όμως θα γιορτάσει και το Public, το οποίο διοργανώνει την Πέμπτη 21 Μαρτίου εκδήλωση-αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη & στο ημερολόγιο Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. (Σύνταγμα στις 19:30).
Τέλος, εκδηλώσεις θα γίνουν και στον Πειραιά όπου το περιοδικό Μανδραγόρας και ο Δήμος Πειραιά-Διεύθυνση Πολιτισμού ανοίγουν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά στις 19:30 (Ελευθερίου Βενιζέλου 22 & Κολοκοτρώνη).