Αμηχανία στον κυπριακό τουρισμό

Η τεράστια εξάρτηση της Κύπρου από τους βρετανούς τουρίστες, που αποτελούν σχεδόν τους μισούς του συνόλου που φιλοξενεί κάθε χρόνο, προκαλεί μεγάλη αμηχανία στον τουριστικό κόσμο της χώρας.

Το κούρεμα των καταθέσεων και το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών, που οδήγησε από την Κυριακή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προς τους Βρετανούς υπηκόους που ταξιδεύουν στην Κύπρο να έχουν μαζί τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, όπως λίρες, μετρητά, και πιστωτικές κάρτες, ενίσχυσε την ανησυχία, για το κατά πόσο θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση την φετινή σεζόν.

Η περυσινή - μικρή μεν – μείωση στο αριθμό των άγγλων που επισκέφτηκαν τη χώρα (περίπου 60.000 λιγότεροι) είχε ήδη προβληματίσει τους αρμόδιους, που φέτος θα κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την αναστροφή του κλίματος. Ήδη στην Αγγλία σε ταξιδιωτικά φόρουμ και blogs γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πρέπει οι βρετανοί να επισκεφτούν φέτος το αγαπημένο τους νησί.

Ίδιες ανησυχίες υπάρχουν και για τη Ρώσικη αγορά και ειδικότερα μετά την περυσινή μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε στις αφίξεις. Οι ρώσοι τουρίστες είναι η 2η «δύναμη» στον κυπριακό τουρισμό και οποιαδήποτε αναταραχή θα προκαλούσε κενό, αφού φέτος οι προβλέψεις έκαναν λόγο για περαιτέρω μεγάλη άνοδο. Στην Μόσχα αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται μεγάλη τουριστική έκθεση και αναμένονται απευθείας διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια του 2013.

Επίσημα ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού αναφέρει ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακυρώσεις τουριστικών πακέτων μέχρι αυτή την ώρα.

Η κυπριακή τουριστική βιομηχανία πάντως, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, αφού δεν έχει ρίξει τις τιμές της τα τελευταία χρόνια και άρα μπορεί – σε περίπτωση που χρειαστεί – να προχωρήσει σε εκπτώσεις και προσφορές προς τους tour operator, που μεν θα ζημιώσουν, δε δεν θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στα οικονομικά του κλάδου.