Αποκαταστάθηκε η ψύξη δεξαμενών καυσίμου στη Φουκουσίμα

Σε μερική αποκατάσταση του συστήματος ψύξης των δεξαμενών αποθήκευσης αναλωθέντων, πυρηνικών δηλαδή, καυσίμων, προχώρησε η εταιρεία που διαχειρίζεται την πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.

Κόκκινος συναγερμός σήμανε τη Δευτέρα λόγω μιας διακοπής ρεύματος που έθεσε το σύστημα εκτός λειτουργίας.

Διαβάστε: Φουκουσίμα : Ο αόρατος εχθρός που προκάλεσε μια κληρονομιά ολέθρου

Το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε χθες Δευτέρα για άγνωστο λόγο στις 18:57 τοπική ώρα (11:57, ώρα Ελλάδας), δήλωσε το πρωί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco), Κενίτσι Τανάμπε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος είχε προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας των συστημάτων ψύξης των δεξαμενών αποθήκευσης των αναλωθέντων καυσίμων των αντιδραστήρων 1, 3 και 4.

Η μερική αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος επέτρεψε στη συνέχεια να τεθεί και πάλι σε λειτουργία το σύστημα ψύξης της δεξαμενής του αντιδραστήρα 1 στις 14:20 (07:20 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε αργότερα η Tepco, η οποία ανέμενε να τεθούν και πάλι σε λειτουργία οι δεξαμενές των αντιδραστήρων 3 και 4 περί στις 20:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας).

Η δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ μετέδωσε αργά το απόγευμα ότι τέθηκε και πάλι σε λειτουργία το σύστημα ψύξης της δεξαμενής του αντιδραστήρα 4.

Διαβάστε: Η πυρηνική ενέργεια σε αριθμούς

Το τελευταίο σύστημα ψύξης, αυτό της δεξαμενής αποθήκευσης που ονομάζεται "κεντρική", και βρίσκεται μακριά από τους αντιδραστήρες, αναμένεται να τεθεί και πάλι σε λειτουργία αύριο Τετάρτη, στις 08:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας) πρόσθεσε η Tepco, η οποία σημείωσε ότι αυτό θα λύσει και το πρόβλημα.

Διαβάστε: Πυρηνικά: Μια φθηνή ενέργεια με βαρύ τίμημα για το περιβάλλον

Το περιστατικό δεν επηρέασε τον ψεκασμό νερού στους αντιδραστήρες 1 έως 3, των οποίων είχαν λιώσει τα καύσιμα κατά το ατύχημα του 2011, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Tepco, Μασαγιούκι Ονο, δήλωσε ότι η θερμοκρασία στην δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου του αντιδραστήρα 4 υπολογίστηκε στους 30,5 βαθμούς Κελσίου στις 10:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας).

Αυτή η δεξαμενή είναι εκείνη που εμπνέει τη μεγαλύτερη ανησυχία, διότι είναι η πιο "γεμάτη" με 1330 ράβδους χρησιμοποιημένου καυσίμου, και 200 ράβδους αχρησιμοποίητου καυσίμου.

Διαβάστε: Ο πυρηνικός χάρτης της γειτονιάς της Ελλάδας

Σύμφωνα με την Tepco, η θερμοκρασία ανεβαίνει κατά 0,3 - 0,4 βαθμό ανά ώρα μετά την απενεργοποίηση του συστήματος ψύξης, γεγονός το οποίο δίνει στον διαχειριστή περιθώριο περίπου τεσσάρων ημερών για να αποκατασταθεί το ηλεκτρικό ρεύμα πριν η θερμοκρασία υπερβεί το όριο ασφαλείας, που έχει οριστεί στους 65 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε το αφιέρωμα που έκανε το news.gr για τη δεύτερη, μαύρη επέτειο από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα.