FT: Διεθνής ανησυχία για την επέλαση του Κατάρ σε όλο τον πλανήτη

Βρίσκονται παντού. Σ΄έναν κόσμο λιγοστών κεφαλαίων και προβληματικών οικονομιών, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ δείχνει τη δύναμή της, αγοράζοντας ιστορικά κτίρια, ποδοσφαιρικές ομάδες, τράπεζες και θρυλικά καταστήματα.

Ο πλούτος του Κατάρ- που έχει τα τρίτα σε μέγεθος αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο- αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια του βασιλείου να ασκήσει πολιτική επιρροή σε μια Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται σε μεταβατική κατάσταση, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Δύο από τις καλύτερες αγορές της Ντόχα είναι η Βρετανία και η Γαλλία, όπου η βασιλική οικογένεια ελέγχει το Shard του Λονδίνου και πολλά κτίρια των Ηλυσίων Πεδίων. Η αυξανόμενη οικονομική παρουσία της Ντόχα στις δύο αυτές χώρες έχει καταστήσει το βασίλειο σύμμαχο των κυβερνήσεών τους στις κρίσεις της Μέσης Ανατολής.

Tο Κατάρ έχει σπεύσει να βοηθήσει την Αίγυπτο και την Τυνησία με γενναία οικονομικά πακέτα (έχει δαπανήσει, για παράδειγμα, κάπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου). Η βασιλική οικογένεια στήριξε τους αντάρτες της Λιβύης και τώρα στηρίζει τους αντάρτες της Συρίας.

Το Κατάρ πραγματοποιεί τις επενδύσεις του μέσω της Qatar Holding, που θεωρείται ουσιαστικά συμπλήρωμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, το βασίλειο διεισδύει σε όλο τον πλανήτη, από την Ινδονησία ως τη Λιβύη.

Πρόκειται ασφαλώς για μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση μιας χώρας που κάποτε ζούσε στη σκιά της Σαουδικής Αραβίας. Το Κατάρ, με πληθυσμό μόλις 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων από τους οποίους μόλις 20% είναι γηγενείς, θέλει να μετατραπεί σε περιφερειακή δύναμη.

Όπως προκύπτει από αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε, μετά τη δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα του τυφώνα Κατρίνα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ είπε σε έναν Αμερικανό αξιωματούχο: “Μπορεί να έχουμε κι εμείς μια μέρα τον δικό μας Κατρίνα”. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί με μια αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράν, που θα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα Στενά του Χορμούζ και να απειληθούν οι ζωτικής σημασίας εξαγωγές φυσικού αερίου από το Κατάρ.