Και επισήμως Πάπας ο Φραγκίσκος Α’

Με μία σεμνή και κατανυκτική θρησκευτική τελετή- όπως είχε ζητήσει ο ίδιος-ενθρονίστηκε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος Α', αναλαμβάνοντας πλέον και επίσημα τα καθήκοντά του.

Στο κήρυγμα του, κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας που ακολούθησε, ο νέος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, έκανε έκκληση "αγάπης" προς όλους τους πιστούς.

Ο νέος ποντίφικας ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές "να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου".

Ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι «"εκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου", χωρίς να αναφερθεί στο αξίωμα του ποντίφικα. 

Η τελετή έγινε με όλη τη μεγαλοπρέπεια και τη λαμπρότητα του Βατικανού αλλά ο ίδιος ο ποντίφικας είχε πεί ότι " δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς".

Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή αναγνώστηκαν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά,  ως πράξη "ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης" προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην τελετή ενθρόνισης παρευρέθησαν πλήθος ξένων αρχηγών κρατών όπως τα μέλη της βασιλική οικογένειας της Ισπανίας και της Δανίας, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, η Αργεντινή πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόϊ, οι πρόεδροι του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουελ  Μπαρόζο.  

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ , συνολικά υπήρχαν 130 αντιπροσωπείες ξένων κρατών 

Χαμογελαστός και ντυμένος με απλά λευκά άμφια, ο  Ποντίφηκας κατέφθασε με το παπικό όχημα -χωρίς το προστατευτικό αλεξίσφαιρο κουβούκλιο- στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και χαιρέτισε το ασφυκτικό πλήθος που τον επευφημούσε , κουνώντας σημαίες από την Αργεντινή, ιταλικές, πολωνικές, βραζιλιάνικες,από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και από χώρες της Αφρικής (Ανγκόλα, Νιγηρία).

Μετά το γύρο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με το παπικό όχημα για να χαιρετίσει τους πιστούς, ο Παπας προσευχήθηκε στο εσωτερικό της Βασιλικής, στον τάφο του Αγίου Πέτρου, μαζί με περίπου δέκα αρχιερείς, ανάμεσα στους οποίους πατριάρχες καθολικών εκκλησιών της Ανατολής.

Πολλές καθολικές οργανώσεις είχαν αναρτήσει πανώ με συνθήματα όπως "Φραγκίσκο, πήγαινε μπροστά, θα είμαι μαζί σου όπου κι αν πας". Επίσης υπάρχει ένα τεράστιο πανώ που γράφει "Σαν Λορέντζο", την ποδοσφαιρική ομάδα της Αργεντινής της οποίας ο Ποντίφικας είναι οπαδός.

Από χθες το απόγευμα όλη η περιοχή γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει πεζοδρομηθεί προσωρινά, ενώ οι αστυνομικοί και καραμπινιέροι που εργάζονται για να εγγυηθούν την ασφαλή ολοκλήρωση της τελετής, ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες.