“Καμπανάκι” από S&P και Moody’s για την Ευρωζώνη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρωζώνη κρούουν δύο οίκοι αξιολόγησης, μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Ο οίκος Moody's τονίζει ότι η απόφαση για “κούρεμα” καταθέσεων στην Κύπρο σηματοδοτεί μία σημαντική μεταβολή θέσης της Ευρωζώνης, σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, και επισημαίνει ότι αν και ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι μικρός λόγω της ιδιαιτερότητας των προβλημάτων του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η απόφαση για αποκοπή από τις καταθέσεις δείχνει την προθυμία των ηγετών της Ευρωζώνης να ρισκάρουν την πρόκληση γενικευμένων αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να επιτευχθούν άλλοι στόχοι, ενώ προειδοποιεί ότι η απόφαση αυτή ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι αναλυτές του Moody's αναγνωρίζουν πάντως πως, παρά τον αυξημένο κίνδυνο για απώλειες καταθέσεων από τα τραπεζικά συστήματα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η απομάκρυνση των κινδύνων που θα ενείχε μία αναδιάρθρωση χρέους και η μείωση του κινδύνου εξάπλωσης τους πείθει ότι η Ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την τρέχουσα μορφή της.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, εξάλλου, εκτιμά ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος να μην καταστεί δυνατό για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία να φέρουν εις πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς η ανεργία τείνει να αυξάνεται γραμμικά όσο διατηρείται η πολιτική λιτότητας, όπως δηλώνει στην εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung ο επικεφαλής του γραφείου του στη Γερμανία, Τόρστεν Χίνριχς.

“Η υψηλή ανεργία στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία είναι κοινωνικά εκρηκτική”, υπογραμμίζει ο Χίνριχς στη συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας. “Θα πρέπει να υπάρξει μία κοινωνική συνομολογία για τα μέτρα διάσωσης. Και η υψηλή ανεργία δεν βοηθά”, προσθέτει ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως Ισπανοί και Πορτογάλοι ήδη έχουν αποδείξει πως είναι μεν πρόθυμοι να ανεχθούν τα μέτρα λιτότητας, όμως “αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον”.

Στην δε Ιταλία ελλοχεύει ο κίνδυνος “η νέα κυβέρνηση να μην είναι αρκούντως δυνατή για να φέρει εις πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα ενδυναμώσουν την ανάπτυξη”, επισημαίνει ο Χίνριχς.

Ο ίδιος εξηγεί πως ο οίκος S&P θα συνεχίσει να αξιολογεί με τριπλό Α την Γερμανία, ως εκ τούτου δεν βλέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας στον ορίζοντα: “είναι ένα από τα λιγοστά ΑΑΑ και τις πιο σταθερές χώρες που ακόμη υπάρχουν στην Ευρώπη”.

Το μόνο πρόβλημα στη Γερμανία είναι η μικρή δυνατότητα κέρδους στον τραπεζικό τομέα, που οφείλεται στην ύπαρξη πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επισημαίνει ο Χίνριχς, μολονότι διαπιστώνει θετικές αλλαγές στον τομέα όσον αφορά την αναχρηματοδότηση και τα αποθεματικά κεφάλαια.