Συμβιβασμό με τους δανειστές αναζητά η κυβέρνηση λίγο πριν την εκπνοή του 2018
Γκρίζες ζώνες βλέπουν οι δανειστές στο θέμα της παράτασης του νόμου Κατσέλη και της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ιδανικά οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιθυμούσαν την εκπνοή του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου 2018 καθώς και την μετάθεση της συζήτησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού όταν αυξηθεί η παραγωγικότητα.
Η κυβέρνηση όμως έχει ήδη τοποθετηθεί διαφορετικά και στα δυο μέτωπα και οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δεν θέλει να ανοίξουν τώρα μεταμνημονιακά μέτωπα τα οποία θα μπορούσαν ακόμα και να οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα της εκταμίευσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα.
Στο μέτωπο του νόμου Κατσέλη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης έχει επίσης προαναγγείλει παράταση των ισχυουσών διατάξεων μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου , ώστε να συμφωνηθεί στη συνέχεια το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί, έχουν βάλει στο τραπέζι πρόταση μείωσης του ανώτατου σημερινού ορίου των 280.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ, όπως φέρονται να ζητούν και οι τράπεζες ενώ συζητείται και το κυπριακό μοντέλο «Εστία», με επιδότηση δόσεων στεγαστικού δανείου από το κράτος. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αναμένονται εντός Ιανουαρίου, όταν και θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο αναφορικά και με την επιδότηση ενοικίου- στεγαστικού δανείου. Στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι 400 εκατ. ευρώ, ορισμένες πληροφορίες όμως αναφέρουν πως εξετάζονται τρόποι ακόμα και για τον διπλασιασμό του κονδυλίου.
Στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει πως η αύξηση αυτή θα αφορά τη διετία 2018-19 και επομένως δεν θα επαναληφθεί η διαδικασία η οποία προβλέπει αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού το καλοκαίρι κάθε μεταμνημονιακού έτους. Το θέμα του κατώτατου μισθού, εφόσον δεν μεταβληθεί η στάση των δανειστών θα ξανασυζητηθεί το 2020. Πάντως κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά για άγαμο, νεοπροσλαμβανόµενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ποσοστιαία αύξηση κοντά στο 8% και εντός της περιοχής 6%- 10%.
Ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα εμπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ μεικτά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση από όλους τους μισθωτούς, καθώς θα οδηγηθούν κατευθείαν στον νέο αυξημένο μισθό, καταγράφοντας βελτίωση των εισοδημάτων τους άνω του 15%-20%.