Tην εντατικοποίηση της προσπάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της ανεργίας, ώστε “να ανταποκριθούμε στο αίτημα για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στις υψηλές προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών” ζήτησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, “η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΟΝΕ αποτελεί
βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι η κοινωνική συνοχή και η προώθηση της απασχόλησης δε συνιστούν μόνο αποτέλεσμα της ανάπτυξης, αλλά και βασική προϋπόθεση για αυτήν”.
“Στην Ελλάδα διευρύναμε τις παρεμβάσεις μας με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων. Αλλά και με ένα νέο στοχευμένο πρόγραμμα, που τώρα παρουσιάζουμε, που έχει ως στόχο την ανακούφιση σε περίπου 400.000 οικογένειες που δεν διαθέτουν ούτε ένα εργαζόμενο”, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να επιδιωχθεί η γενναία χρηματοδότηση των απαιτούμενων νέων παρεμβάσεων, η οποία θα πηγάζει από το σύνολο των Διαρθρωτικών Ταμείων και όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ο κ. Βρούτσης χαιρέτισε ακόμα τις πρωτοβουλίες τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και του Προέδρου Βαν Ρομπάι. “που δίνουν έμφαση στην απασχόληση και το κοινωνικό μέρισμα της ανάπτυξης”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει θεαματικά αποτελέσματα στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και εκτιμάται ότι σύντομα ο προϋπολογισμός της χώρας, ήδη από φέτος, θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα.
“Ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζουμε τους ταχύτερους ρυθμούς, σε όλη την Ευρώπη, σε διαρθρωτικές αλλαγές και σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής”, υπενθύμισε σχετικά.
“Μόνο αν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι εμπλακούν ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων, μπορεί να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων και να αντληθούν αμοιβαία οφέλη. Οφέλη που θα είναι ορατά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, ενισχύοντας έτσι όχι μόνο την κοινωνική συνοχή, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα”, κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.