Ένας στους δέκα ασθενείς μπορεί να θεραπευτεί από το AIDS

Ένας στους δέκα ασθενείς με AIDS μπορεί να θεραπευτεί, εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και άμεση έναρξη της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Pathogens".Ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι έδειξε ότι 14 ενήλικες ασθενείς που ξεκίνησαν έγκαιρα την φαρμακευτική αγωγή, δεν νοσούν πια από τον ιό HIV, αν και ο ιός υπάρχει στον οργανισμό τους.

Συγκεκριμένα οι ασθενείς ξεκίνησαν την θεραπεία 10 εβδομάδες μετά την μόλυνση τους από τον ιό, τον οποίο διέγνωσαν άμεσα λόγω του ότι είχαν σοβαρά συμπτώματα εξ αρχής. Ακολούθησαν μια θεραπεία με φάρμακα επί τρία χρόνια κατά μέσο όρο και μετά τη σταμάτησαν. Σημειώνεται πως τα φάρμακα κατά του AIDS κρατούν απλώς υπό έλεγχο τον ιό, αλλά δεν μπορούν να τον “ξεριζώσουν” από τον οργανισμό. Συνήθως, όταν σταματά η φαρμακευτική θεραπεία, ο ιός επανακάμπτει, κάτι όμως που δεν συνέβη με τους παραπάνω ασθενείς.

“Μόνο το 5%-15% των ασθενών μπορούν να θεραπευτούν λειτουργικά, με την έννοια ότι δεν θα χρειάζονται πια φάρμακα. Οι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν τον ιό AIDS. Ο ιός δεν εξαλείφεται αλλά είναι σαν ένα είδος διαγραφής της λοίμωξης από τον οργανισμό”, σημείωσε ο Δρ Σαέζ- Σιριόν. Όπως αναφέρουν οι Γάλλοι επιστήμονες οι 14 ασθενείς έχουν μείνει κατά μέσο όρο χωρίς φάρμακα εδώ και επτά χρόνια, ενώ ένας από αυτούς επί 10,5 χρόνια. Όλοι έχουν θέσει υπό έλεγχο τη νόσο, καθώς ο ιός βρίσκεται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο αίμα τους και το σώμα τους τον ελέγχει μόνο με τις φυσικές άμυνες που διαθέτει, χωρίς τη βοήθεια των φαρμάκων.

Σχετικά Tags
AIDS