Ένας γιγάντιος ενεργειακός σταθμός που θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη σαν δορυφόρος, θα συλλέγει ενέργεια από τον Ήλιο και στη συνέχεια θα την εκπέμπει πίσω στον πλανήτη μας είναι ένα νέο σχέδιο εξασφάλισης ενεργειακών πόρων που προτείνουν Ρώσοι επιστήμονες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη “Φωνή της Ρωσίας”, η ιδέα ήλθε από το Κεντρικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Έρευνας στη Μηχανική, που βρίσκεται υπό τη σκέπη της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Roscosmos.
Η πρώτη ιδέα περί ενός διαστημικού σταθμού ηλιακής ενέργειας έγινε από τον Αμερικανό επιστήμονα Πήτερ Γκλέιζερ, το 1968: φωτοβολταϊκά πάνελ επιφάνειας αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων θα συλλέγουν το ηλιακό φως το οποίο θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια επί τόπου, στο δορυφόρο, προτού αποσταλεί οπουδήποτε στη Γη μέσω μιας κεραίας εκπομπής μικροκυμάτων.
Το ρωσικό σχέδιο είναι μια εναλλακτική του πρωταρχικού σχεδίου του Γκλέιζερ, όπου ακτίνες λέιζερ αντικαθιστούν τα μικροκύματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της δύσκολης συγκέντρωσης των ραδιοκυμάτων, τα οποία θα απαιτούσαν μια μεγάλη έκταση για την εγκατάσταση της κεραίας-δέκτη.
Η ακτίνα λέιζερ απαιτεί μια έκταση δέκα φορές μικρότερη, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα λέιζερ τόσο ισχυρό για να υλοποιηθεί το σχέδιο.
Οι Ρώσοι εικάζουν ότι εναλλακτικά θα μπορούσαν να διανεμηθούν πολλά διαφορετικά υπέρυθρα λέιζερ στο πάνελ και η συγκεντρωμένη ακτινοβολία τους να σταλεί στη Γη.