Σύνοδος Κορυφής με ελπίδες για δημοσιονομική χαλάρωση και ανάσα

Την έλλειψη ανάπτυξης κατονόμασε ως το  νούμερο ένα πρόβλημα για την Ευρώπη ο Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εξηγώντας ότι "η έλλειψη ανάπτυξης δημιουργεί ανεργία και ιδιαίτερα ανεργία στους νέους". Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως στην Ελλάδα υποφέρουμε από την ανεργία, καθώς όπως είπε "έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους" και χαρακτήρισε για αυτό το λόγο πολύ σημαντική τη σημερινή συνεδρίαση που ξεκινά αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.    

Με τη δόση να παραπέμπεται για το τέλος Απριλίου ο Αντώνης Σαμαράς συναντάει τους Ευρωπαίους ηγέτες και δεν αποκλείεται να θέσει θέμα πολιτικής παρέμβασης, στο περιθώριο όμως της Συνόδου - προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις των εκπροσώπων των δανειστών σε σειρά θεμάτων.

Πάντως σε επίσημο επίπεδο δεν αναμένεται να τεθεί θέμα, ενώ ο κ. Σαμαράς φαίνεται ικανοποιημένος από την ανακοίνωση της τρόικας που μιλάει ουσιαστικά για συμφωνία και για εκκρεμότητες που αφορούν σε τεχνικές λεπτομέρειες. Μάλιστα είναι ικανοποιημένος γιατί η προσεκτική διατύπωση της τρόικας δεν βάζει τη χώρα στη γωνία και δεν τον φέρνει σε δύσκολη θέση απέναντι στους ομολόγους του.

Σε μια Σύνοδο όπου συζητήθηκε το μείγμα λιτότητας-ανάπτυξης ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να θέσει πολύ έμμεσα και τα ελληνικά θέματα στο τραπέζι. Με δεδομένη την καταψήφιση του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών για να διοχετευτούν χρήματα για την ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους 27 ευρωπαίους ηγέτες, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς την οικονομική ύφεση του 2012, διαδέχεται μια αναιμική οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ.

Ως εκ τούτου, ο Χ. Ρομπάι τονίζει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για οικονομική σταθεροποίηση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών θα πρέπει να μεταφραστούν σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και ιδιαίτερα σε μέτρα στήριξης των νέων οι οποίοι πλήττονται από απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας.

 

Προειδοποίηση Γιουνκέρ

Για  ενδεχόμενο κοινωνικής επανάστασης μίλησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ - όπου υπογράμμισε την ανάγκη ήπιας προσαρμογής της πολιτικής λιτότητας.

"Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις. Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση. Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης".

 

Bloomberg: Δημοσιονομική χαλάρωση αποφασίζει η Σύνοδος Κορυφής

Προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών που είχε απαιτήσει η Γερμανία φαίνεται πως προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς η οικονομική ύφεση και η αυξανόμενη ανεργία στη Νότια Ευρώπη έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα την κρίση χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Το δημοσίευμα αναφέρει, επικαλούμενο προσχέδιο του ανακοινωθέντος, ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστηρίξουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, σχέδια για “διαρθρωτικές” αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών.
“Σημαντική πρόοδος γίνεται στην κατεύθυνση διαρθρωτικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και η πρόοδος αυτή πρέπει να συνεχισθεί”, αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο δίνει έμφαση σε “δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη”. Η διατύπωση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί "κωδικό" για τη χορήγηση μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου, με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβάλλει την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, αμύνθηκε, σημειώνει το δημοσίευμα, στις επιθέσεις που δέχεται από χώρες της Νότιας Ευρώπης ότι είναι πολύ αυστηρή και στις προειδοποιήσεις από τη Βόρεια Ευρώπη ότι γίνεται πολύ χαλαρή.
“Ο ισχυρισμός ότι η Επιτροπή επιδιώκει ανελαστικά τις πολιτικές λιτότητας δεν ισχύει”, ανέφεραν χθες σε σημείωμά τους ο Μάρκο Μπούτι και ο Νίκολας Καρνό από τη Διεύθυνση Οικονομικών της Επιτροπής, προσθέτοντας: “Ούτε προφανώς ισχύει η αντίθετη κατηγορία ότι το πλαίσιο έχει γίνει πιο αδύναμο”.

Έμφαση Σαμαρά στην ενέργεια

Εξάλλου, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλει η ΕΕ για να τονωθεί η οικονομική μεγέθυνση και να μειωθεί η ανεργία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σαμαράς αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ στρέφει πλέον την προσοχή της στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης, επεσήμανε πως επείγει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά τον τομέα της ενέργειας, όπου επεσήμανε πως η άνοδος των τιμών έχει επί της ουσίας ακυρώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πέτυχε η Ελλάδα μειώνοντας το κόστος της εργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του Μάιου το θέμα των τιμών της ενέργειας και οι επιπτώσεις τόσο σε κλαδικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.