Τσίπρας: Χωρίς τη συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε Γερμανικό θαύμα

Τη συμφωνία του Λονδίνου, με την οποία μειώθηκε το γερμανικό χρέος, επικαλέστηκε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE), περιγράφοντας την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές λιτότητας.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές, ενώ θα πρέπει παράλληλα να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα.

“Μπορεί να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953, η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας. Μια στρατηγική η οποία δημιούργησε το “οικονομικό θαύμα” της μεταπολεμικής εποχής”, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι “χωρίς την συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε τέτοιο θαύμα”. “Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση δια του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας”, πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η απειλή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν κρίσιμης σημασίας στην εκλογική “στροφή” υπέρ των “κομμάτων της λιτότητας”, συνδέοντας χρονικά τις μελέτες σχετικά με πιθανή Grexit με τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

“Μέσω της εκπαίδευσης, οι εκσυγχρονιστές, από τον Τόνι Μπλερ έως τον Κώστα Σημίτη, υπόσχονταν ότι η μεσαία τάξη θα μπορούσε να επιβιώσει από τις διαταραχές που προκαλούσε η παγκοσμιοποίηση. Όμως φοιτητές προερχόμενοι από τη μεσαία τάξη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το Κάιρο, τη Βαρκελώνη ή τη Λισαβώνα, έχοντας αποκτήσει τους μεταπτυχιακούς τους τίτλους σπουδών από το LSE, στους τομείς των χρηματιστηριακών είτε στη διοίκηση επιχειρήσεων, φαίνεται ότι επέστρεφαν στις πατρίδες τους πριν από την κρίση για να δουλέψουν στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ή καταλήγοντας άνεργοι”, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, και σημείωσε: “Το φαινόμενο ακόμα των “αγανακτισμένων πολιτών” ήταν ένα φαινόμενο που άγγιξε κατά κύριο λόγο τη μεσαία τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνέβαλε και δέχτηκε επιρροές από αυτό το κίνημα”.

Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλούν στις δημοκρατικές διαδικασίες οι παρεμβάσεις ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης, σχολιάζοντας ότι οι οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν ανάμεσα στην Γερμανία και τη Γαλλία επιβάλλονται χωρίς καν την πρόφαση της διευρυμένης προσπάθειας διαβούλευσης, ότι τεχνοκράτες, όπως ο Μάριο Μόντι και ο Λουκάς Παπαδήμος, επιβάλλονται σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και ότι “ζητήθηκε από τους πολιτικούς ηγέτες του Νότου να υπογράψουν τις πολιτικές λιτότητας, ακόμη και πριν την διεξαγωγή των εκλογών”.

Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ηγέτες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς είναι πιθανό να κάνουν σύντομα μια στροφή 180 μοιρών μετά τις εκλογές.