Να τι συμβουλή θα έδινε ο «κροίσος των αεροπορικών» στον 25χρονο εαυτό του

Να τι συμβουλή θα έδινε ο «κροίσος των αεροπορικών» στον 25χρονο εαυτό του

Έχει ιδρύσει τέσσερις δικές του αεροπορικές

Ο David Neeleman παραμένει ένας από τους πλέον πετυχημένους, έμπειρους και πλούσιους ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών στην ιστορία της εμπορικής αεροπορίας.

Ο βραζιλιανο-αμερικανός επιχειρηματίας (γεννήθηκε στη Βραζιλία και μεγάλωσε στη Γιούτα των ΗΠΑ) έχει ιδρύσει τέσσερις δικές του αεροπορικές (JetBlue, Azul Brazilian Airlines,Morris Air και WestJet) και είναι συνιδιοκτήτης στην πορτογαλική TAP Air Portugal!

Αυτά έκανε τα τελευταία 35 χρόνια ο 59χρονος σήμερα Neeleman, που ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να δημιουργήσει άλλη μια αεροπορική, τη low-budget αμερικανική Moxy.

Η καριέρα του οποίου ως επιχειρηματίας ξεκίνησε νωρίς-νωρίς, ιδρύοντας τη Morris Air του το 1984, μόλις στα 25 του. Την οποία πούλησε μάλιστα 10 χρόνια αργότερα στη SouthwestAirlines έναντι 129 εκατ. δολαρίων: «Όταν είσαι 35 χρονών και κάποιος σου δίνει 15 εκατ. δολάρια λες αμέσως ‘‘Εννοείται! Θα τα πάρω!’’», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Neeleman εργάστηκε για λίγο ως διευθυντής στη Southwest Airlines μετά τη συγχώνευση, πριν τα παρατήσει για να ιδρύσει τη WestJet, δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική του Καναδά σήμερα. Και το 1998 έριξε στην αγορά την JetBlue, μια πολυτελή αεροπορική με βάση τη Νέα Υόρκη που κατάφερε να προσφέρει χλιδή σε προσιτές τιμές.

Το 2008 ήταν ώρα για την Azul Brazilian Airlines, που είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς της Λατινικής Αμερικής. Τι συμβουλή θα έδινε όμως ο υπερεπιτυχημένος David Neeleman του σήμερα στον 25χρονο εαυτό του; Ή σε κάθε νεαρό εκεί έξω με όνειρα για δική του εταιρία;

«Να έχεις προσωπικό έλεγχο της εταιρίας και να ξέρεις τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείσαι», λέει χωρίς πολλά-πολλά, «με ό,τι έχω καταπιαστεί ποτέ που δεν είχα τον έλεγχο ή ήταν εκτός της εξειδίκευσής μου, έχω χάσει λεφτά. Είναι σχεδόν ομόφωνο».

Όταν το καταφέρεις αυτό, ο σκοπός είναι μετά να διαφοροποιηθείς από τον ανταγωνισμό: «Να έχεις πάθος. Να είσαι ο καλύτερος και να φτιάξεις κάτι που δεν έχει κανένας άλλος. Φτιάξε μια καλύτερη ποντικοπαγίδα. Αν φτιάξεις μια καλύτερη ποντικοπαγίδα, ο κόσμος θα βρει τον δρόμο για την πόρτα σου. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό».