Δόση Μαρτίου: Κωδικός “υποχρεωτικές έξοδοι”

Οι απολύσεις στο Δημόσιο παραμένουν η “καυτή πατάτα” για τη συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, με κορυφαίο υπουργό να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι πρέπει να εκπληρωθεί το τελευταίο προαπαιτούμενο, που είναι οι υποχρεωτικές έξοδοι, η κινητικότητα και τα staffing plans. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι συζητήσεις προχωρούν κανονικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη δόση.

 

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ο κύβος έχει ριφθεί και το χαράτσι στα ακίνητα που πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ θα διατηρηθεί και φέτος, με ταυτόχρονη αναβολή της εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου στα ακίνητα. Αυτή φαίνεται να είναι η λύση που επέλεξε ο Γιάννης Στουρνάρας.

 

Πάντως, το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φίλιππο Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ και τον Σωκράτη Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ και τους ενημέρωσε για την απόφασή του να διατηρήσει το χαράτσι της ΔΕΗ, με βασικό επιχείρημα πως η τρόικα δεν πείθεται για την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα ακίνητα, οπότε πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη εισήγηση μέχρι νεωτέρας.

Εύλογα αναμένεται η επίσημη αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων, που έχουν αφήσει να εννοηθεί σαφώς ότι το συγκεκριμένο θέμα - όπως και οι απολύσεις - ανήκει στις (κατα)κόκκινες γραμμές.

 

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για μία "επανάσταση" για το ελληνικό Δημόσιο, αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση, που δεν είναι απλή, είναι όμως σωστή. Εξάλλου, η διοικητική μεταρρύθμιση είναι το ένα από τα δύο προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου, όπως υπενθύμισε, με το άλλονα είναι το θέμα των φαρμάκων, που έχει ήδη εκπληρωθεί. Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε μάλιστα "ψήφο εμπιστοσύνης" στον Αντώνη Μανιτάκη, τονίζοντας ότι κάνει το καλύτερο που μπορεί και "τον βοηθάμε όλοι".

Όσο για τα φημολογούμενα προβλήματα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, κάνει λόγο για "ιστορίες με δράκους" που δεν έχουν βάση.