Economist: Θετικό πρόδρομο σημάδι για την ανεργία στην Ελλάδα

Θετικά σημάδια για μελλοντική μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα “βλέπει” το οικονομικό περιοδικό The Economist, που σε άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αναλύει τα τελευταία στοιχεία.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα κατέγραψε την πρώτη μηνιαία πτώση της ανεργίας από το Μάιο του 2008, και μπορεί το ποσοστό της ανεργίας να παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, όμως κάποιοι άλλοι παράγοντες δείχνουν πιθανή αναστροφή της κατάστασης.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist, τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας Manpower για τις προθέσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δείχνουν ότι πλέον λιγότερες εταιρείες σκοπεύουν να απολύσουν υπαλλήλους και περισσότερες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις, ενώ η μείωση των μισθών σε ποσοστό σχεδόν 30% έχει κάνειο την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική.

Αντίθετα, αναφέρει το άρθρο, σε Ισπανία και Ιταλία οι μισθοί έχουν αυξηθεί σταθερά, διατηρώντας τις οικονομίες των δύο χωρών μη ανταγωνιστικές.

“Οι εργοδότες και στις δύο οικονομίες παραμένουν πιο πρόθυμοι να απολύσουν και λιγότερο πρόθυμοι να προσλάβουν απ' όσο ήταν πριν από ένα χρόνο. Πολλοί εργαζόμενοι στην ευρωπαϊκή περιφέρεια περιμένουν ακόμα την αναστροφή”, καταλήγει το άρθρο.