Μάλιστα, ο νέος Πάπας θα είναι ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας και ο... ποιμήν που θα ηγηθεί θρησκευτικά του ποιμνίου του Θεού.
Αυτό όμως το ποίμνιο, ποιο είναι τελικά; Και πόσο μπορεί να επηρεάσει την εκλογή του νέου Πάπα;
Πολύ, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Και αυτό γιατί μέσα σε έναν μόλις αιώνα, ο αρχαιότερος θεσμός του κόσμου, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, είδε στο... χάρτη των πιστών της τεκτονικές αλλαγές.
Μέσα σε έναν αιώνα, σημειώθηκε η πλέον εκρηκτική αύξηση των πιστών του Καθολικισμού.
- Οι Καθολικοί είναι το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού και το 50% των Χριστιανών (όλων των δογμάτων) παγκοσμίως.
- Το 1910 ήταν 291 εκατομμύρια. Το 2010 άγγιξαν το 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Forum on Religion & Public Life, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον:
- Πριν από 100 χρόνια, το 70% των Καθολικών ζούσε στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Σήμερα μόλις το 32% των Καθολικών, ήτοι λιγότερο από το 1/3 ζουν σε αυτές τις περιοχές.
- Περισσότερα από τα 2/3 των Καθολικών ζουν στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία.
- Στη Λατινική Αμερική, πριν από 1 αιώνα ζούσαν 70 εκατ. Καθολικοί, σήμερα ζουν 425 εκατ.
- Στην Ασία και την Ωκεανία από 14 εκατ., 131 εκατ. αντιστοίχως.
- Η πιο εντυπωσιακή αύξηση καταγράφεται στην υποσαχάρια Αφρική: 1 εκατ. Καθολικοί το 1910, 171 εκατ. το 2010! Δηλαδή, μέσα σε 1 αιώνα από λιγότερο από 1% του παγκοσμίου πληθυσμού των Καθολικών αντιστοιχούν στο 16%!
- Το 1910 οι κύριοι καθολικοί πληθυσμοί ζούσαν στη Γαλλία και την Ιταλία: 40 και 35 εκατ. αντίστοιχα. Στη Βραζιλία ζούσαν 21 εκατομμύρια.
- Το 2010: στη Βραζιλία ζουν 126 εκατομμύρια Καθολικοί, στο Μεξικό 96 εκατ. (από 14 το 1910), στις Φιλιπίννες 75 εκατ. Στις ΗΠΑ, σήμερα ζουν επίσης 75 εκατ.
Οι καρδινάλιοι που θα κλειστούν αύριο Τρίτη στην Καπέλα Σιξτίνα για τη σύνοδο του κονκλάβιου θα συνεδριάσουν για να εκλέξουν το νέο Πάπα υπό αυτά τα δεδομένα. Συνεπώς δεν είναι καθόλου απίθανο, η ευρωπαϊκή παντοκρατορία όσον αφορά στους εκλεγέντες στον παπικό θρόνο να σπάσει και ένας Αμερικανός ή Ασιάτης ή και Αφρικανός Πάπας, να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στο ποίμνιο του Καθολικισμού.