Ικανοποιημένη η τρόικα με τις αλλαγές στο καθεστώς των απαλλοτριώσεων

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η τρόικα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο καθεστώς των απαλλοτριώσεων καθώς εκτιμά πως με το νέο πλαίσιο θα απελευθερωθούν έργα υποδομών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εγκλωβίστηκαν από δικαστικές διενέξεις σχετικές με απαλλοτριώσεις.

Με νομοθετικές αλλαγές που ψηφίστηκαν εντός του Φεβρουαρίου ο υπουργός Ανάπτυξης απέκτησε αυξημένες αρμοδιότητες στην κήρυξη απαλλοτριώσεων. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο υπουργός έχει το δικαίωμα κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας να κηρύσσει ο ίδιος την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για έργα αρμοδιότητας του υπουργείου του που εντάσσονται στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών ή συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Με άλλες ρυθμίσεις επιχειρείται να επιταχυνθεί η διαδικασία απαλλοτριώσεων.

Με απόφαση περιφερειακού συμβουλίου κηρύσσονται απαλλοτριώσεις για έργα αρμοδιότητας περιφέρειας που έχουν ενταχθεί σε ΠΕΠ, με απόφαση γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης τα έργα που δεν ανήκουν στην προηγούμενη κατηγορία και αφορούν έκταση κάτω των 100 στρεμμάτων. Ακόμη, με κοινή απόφαση του αρμόδιου υπουργού και του υπουργού Οικονομικών λαμβάνονται αποφάσεις για εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο περιφερειακό συμβούλιο και τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ζητήσουν την κήρυξη της απαλλοτρίωσης από τον υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, με την νέα νομοθεσία επιταχύνεται η διαδικασία, ορίζοντας μεταξύ άλλων την άμεση κινητοποίηση του υποθηκοφύλακα, για την άμεση μεταγραφή της πράξης και του προϊσταμένου δασών, για τη διερεύνηση δικαιωμάτων του Δημοσίου.