Θετικές αναφορές από το ΔΝΤ για την πρόοδο της Ελλάδας

Θετικές αναφορές για τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, αλλά και τις παρεμβάσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα εμπεριέχει η ειδική έκθεση που συντάσσει την τρέχουσα περίοδο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χώρα μας.

Η έκθεση συντάσσεται στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ (Article IV Consultation) και θα κατατεθεί προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στα μέσα Απριλίου.

Σημειώνεται πως η έκθεση καταρτίζεται με καθυστέρηση δύο ετών, καθώς κανονικά θα έπρεπε να είχε συνταχθεί τον Ιούνιο 2011. Η τελευταία φορά που το ΔΝΤ είχε συντάξει αντίστοιχη έκθεση ήταν τον Ιούλιο του 2009, 10 μήνες πριν η Ελλάδα μπει στο Μνημόνιο.

Για την κατάρτιση της έκθεσης το κλιμάκιο του ΔΝΤ έχει συναντήσεις με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, με αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και επαφές με στελέχη τραπεζών, κοινωνικούς φορείς, αναλυτές, κ.α... Ήδη οι ελεγκτές του Ταμείου φέρονται να διατυπώνουν θετικές αναφορές για τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών που οδήγησαν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται τα στελέχη του Ταμείου να αναχωρήσουν από την Αθήνα μετά από τα υπόλοιπα στελέχη της τρόικας προκειμένου να έχουν χρόνο για να συλλέξουν πρόσθετα στοιχεία. Τον συντονισμό της κατάρτισης της έκθεσης έχει αναλάβει ο Ολλανδός τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπόμπ Τράα.