Δραγασάκης: Ο ξεσηκωμός των λαών είναι πια αμετάκλητη δυναμική

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Οι αιτίες που οδήγησαν στην οικονομική - και όχι μόνο - κρίση και οι προϋποθέσεις μιας εναλλακτικής πορείας για την έξοδο από αυτήν είναι το αντικείμενο της διημερίδας που ξεκίνησε σήμερα σε πολυχώρο στον Κεραμεικό, με συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και το Levy Economics Institute της Νέας Υόρκης.

Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, Γεράσιμος Αρσένης, σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό όραμα έχει θολώσει και ότι πρέπει η Ευρώπη να ξαναγίνει χώρος αλληλεγγύης και ισότιμης συνεργασίας των μελών της, με το βάρος, για να επιτευχθεί αυτό, να πέφτει στους ώμους των προοδευτικών δυνάμεων.

“Η λύση που μηχανεύονται οι αρχιτέκτονες του δόγματος Μέρκελ”, υποστήριξε ο κ. Αρσένης, “αναφέρεται σε ένα σχέδιο νέου καταμερισμού εργασίας μέσα στην Ευρώπη, όπου η Ελλάδα κι άλλες χώρες του Νότου θα αποτελέσουν το φθηνό εργατικό περίγυρο του Βορρά, κυρίως της Γερμανίας και όπου ξένες επιχειρήσεις θα λειτουργούν επικερδώς, αφού πρώτα εξαγοράσουν τον ελληνικό πλούτο σε εξευτελιστικές τιμές”.

Ο κ. Αρσένης τόνισε πως “πρέπει να αποβάλλουμε το φοβικό σύνδρομο, στο οποίο μας έχει υποβάλει η μνημονιακή προπαγάνδα, να αναπτύξουμε συμμαχίες μέσα στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε ένα αρραγές κοινωνικό μέτωπο, αποφασισμένο να δώσει τη μάχη για μια καλύτερη πατρίδα”.

Επιπλέον,ο κ. Αρσένης επεσήμανε ότι η “συστημική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη θα έχει αναπόφευκτα και γεωπολιτικές συνέπειες, γι' αυτό και δεν μπορούμε να αμελήσουμε το ρόλο μας στη διεθνή σκακιέρα”.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως υπάρχουν δύο ορατοί κίνδυνοι: Ο πρώτος, όπως είπε, είναι “η οικονομική παράλυση που υπάρχει και η κοινωνική καταστροφή που συντελείται να πάρουν μεγαλύτερες και τελικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις” και ο δεύτερος είναι “η σημερινή - έκτακτη υποτίθεται - κατάσταση να μετεξελιχθεί σε μια διαρθρωτική κρίση διαρκείας, πολλών ετών και δεκαετιών”.

Στη συνέχεια, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε πως είναι αναγκαία η αλλαγή πορείας, η ρήξη με τη στρατηγική των μνημονίων και η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “η δραματικότητα των συνθηκών, μας επιβάλλει να αναζητήσουμε "κοινούς τόπους", με κριτήριο τις ανάγκες του σήμερα και αύριο και όχι τις διαφορές ή τις προκαταλήψεις του παρελθόντος”, για να συμπληρώσει πως η υπεράσπιση της δημοκρατίας αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για δημοκρατική έξοδο από τη κρίση, καθώς δεν είναι αυτονόητη.

Επίσης, εξήγησε πως χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας, το οποίο θα βάλει τέλος στην ύφεση, θα περιλαμβάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και την επεξεργασία ενός προγράμματος μακράς πνοής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως “ο ξεσηκωμός των λαών της Ευρώπης ενάντια στη λιτότητα και τη γερμανική ηγεμονία, είναι μια διαδικασία που είναι ακόμη στην αρχή, ήταν φαντασίωση όταν την διατυπώσαμε αρχικά, αλλά, πλέον, είναι αμετάκλητη δυναμική, μέρος της οποίας είμαστε και εμείς”.

Ο πρόεδρος του Levy Economics Institute, Δημήτρης Παπαδημητρίου, τόνισε την ανάγκη “επιθετικής αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου”, σημειώνοντας πως “μόνο ένα σχέδιο τύπου Μarshall μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση”, ενώ εκτίμησε πως το κόστος μίας τέτοιας δράσης θα πρέπει να ανέρχεται στα 40 με 50 δισ. ευρώ.

Ο καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας Ντάνι Ρόντρικ τόνισε ότι η συνταγή της μονόπλευρης λιτότητας και του αποπληθωρισμού που ακολουθείται στην Ελλάδα αποτελεί τραγωδία για τη χώρα, επισημαίνοντας ότι αυτό που λείπει από το πρόγραμμα που σήμερα εφαρμόζεται είναι η στρατηγική ανάπτυξης και οικονομικής ανάκαμψης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως η κρίση είναι βαθιά και πολιτική. Όπως εξήγησε, είναι κυρίως κρίση του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας, καθώς δεν έχουν κοινωνικές αναφορές και υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης. Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις για μια κοινωνική οικονομία και υπεράσπιση της δημοκρατίας, για να συμπληρώσει πως "καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τις πολυεθνικές και το σύστημα των offshore".
 
Η πρώην υπουργός Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου σημείωσε πως, όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, τίθεται σε κίνδυνο η προοπτική ενοποίησης της Ευρώπης και η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Χρειάζεται, συνέχισε, μια διαπραγμάτευση που θα γίνει από κάποιον που την πιστεύει, με στρατηγική, με ένα κοινωνικό μέτωπο που θα τον στηρίζει και πολυεπίπεδες συμμαχίες σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.
 
Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών (IUSY), Μπεατρίς Ταλεγκόν, τόνισε πως "δεν μπορούμε να περιμένουμε το μέλλον. Το μέλλον ήδη μας ξεπέρασε. Πρέπει τώρα να λύσουμε το πρόβλημα", για να προσθέσει πως "πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί υπάρχουν λύσεις και πρέπει να παλέψουμε για αυτές". Η Μπεατρίς Ταλεγκόν, γνωστή από την κριτική που άσκησε πρόσφατα στον Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με την πολυτέλεια που επικρατεί στα συνέδρια που διοργανώνει η Σοσιαλιστική Διεθνής) αναφέρθηκε και πάλι στον Γ. Παπανδρέου, σχολιάζοντας (για την περίοδο της συνάντησης στις Κάννες) πως "ο κ. Παπανδρέου μαζί με τους Θαπατέρο και Σόκρατες δεν ήταν αρκετά ενωμένοι για να κάνουν την κατάλληλη χειρονομία απέναντι στο Σαρκοζί και τη Μέρκελ", κάνοντας παράλληλα μια απρεπή χειρονομία.
 
Ο καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική που ακολουθεί, λέγοντας πως η συντηρητική νομισματική πολιτική που ακολουθεί, σε αντίθεση με τη νομισματική πολιτική άλλων κεντρικών τραπεζών (Fed, κεντρική τράπεζα Ιαπωνίας, κεντρική τράπεζα Ελβετίας), κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.
 
Ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας Παναγιώτης Ρουμελιώτης σημείωσε πως πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές που οδηγούν σε ύφεση, ανεργία και κοινωνικές εκρήξεις και τελικά στην αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Επιπλέον, επεσήμανε πως για την Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία όπως αυτή που υπογράφηκε το 1953 για τη διαγραφή του χρέους της Γερμανίας, καθώς, όπως είπε, είναι αδύνατο να πληρώσει το χρέος της και όλες τις υποχρεώσεις της.