«Είναι ένας ξεκάθαρος κατήφορος»
«Είναι ένας ξεκάθαρος κατήφορος, αν έχει ελάχιστο υπόλειμμα εθνικής ευθύνης και αξιοπιστίας ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει τη συναλλαγή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις δηλώσεις του πρόεδρου της ΝΔ από το βήμα της Βουλής, με τις οποίες συσχέτισε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη συμφωνία για το μακεδονικό.
«Κατηγορεί την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης ότι "αντάλλαξε" τη Μακεδονία με τις συντάξεις. Είναι εθνικό του καθήκον να αποκαλύψει την προδοσία, να πει με ποιους την κάναμε, ποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες συμμετείχαν σε αυτή τη συναλλαγή, αλλιώς είναι απλά συκοφάντης. Γιατί τότε ψήφισε το αποτέλεσμα της προδοσίας; [...] Και αν έχει κότσια να πάει σήμερα κιόλας στη Σύνοδο του ΕΛΚ να πει και αν δεν μπορεί να το κάνει στο συνέδριό της ΝΔ, που θα είναι μπροστά ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Βέμπερ να αποκαλύψει σε ποιον πουλήθηκε η Μακεδονία και για ποιον λόγο», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Σημείωσε δε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που πήγαινε στο Βερολίνο και ζητούσε να κοπούν οι συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα ήταν αυτός που έστελνε την κ. Σπυράκη στον Ζάεφ, ζητώντας του να μην κάνει τη συμφωνία τώρα, να την κάνει μαζί του όταν τάχατες έλθει στην κυβέρνηση».
«Οι περικοπές στις συντάξεις», υπογράμμισε, «δεν έγιναν επειδή υλοποιήσαμε το πρόγραμμα και βγήκε η Ελλάδα από το μνημόνιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να έχουμε δημοσιογραφικό πλεόνασμα».
«Οι συντάξεις κρατήθηκαν αυτή τη φορά και ενισχύονται επειδή υπάρχει αυτή η κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που θα αυξηθεί η σύνταξη σε 620.000 συνταξιούχους -αυτό θα το δουν τώρα οι συνταξιούχοι στην τσέπη τους, θα αποδειχθεί, δεν είναι λόγια- και ταυτόχρονα θα υπάρχει δυνατότητα με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου να γίνουν δίκαιες και να συγκλίνουν οι συντάξεις με δικές μας πολιτικές».
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, ο αν. υπουργός παρατήρησε: «Τι χάσαμε στην περίπτωση της Μακεδονίας; Κερδίσαμε χωρίς πολεμική σύρραξη -αυτό έχει γίνει πρώτη φορά- να αλλάξει μία χώρα όνομα, να αλλάξει μία χώρα Σύνταγμα, να διεκδικήσουμε απολύτως όλα τα ιστορικά στοιχεία της Μακεδονίας, τα οποία αμφισβητούνταν, γιατί η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας αμφισβητούνταν και από εδώ και μπρος κανείς δεν θα μπορέσει να την αμφισβητήσει».
Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας», ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι υπήρξε μία αντίδραση που εκφράστηκε συνολικά από την ελληνική πλευρά, από τα κόμματα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το υπουργείο Εξωτερικών «τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα, αλλά ακόμη και ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ τοποθετήθηκε και γι' αυτό υπήρξε αναδίπλωση» και «ο τρόπος με τον οποίο αναδιπλώθηκε η πλευρά των γειτόνων αποδεικνύει πόσο ισχυρά θεμέλια έχει βάλει η συμφωνία στο να αλλάξει η κατάσταση, γιατί αυτές οι τοποθετήσεις γινόντουσαν κατά κόρον από τους γείτονες -να μην πω για τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον ήλιο της Βεργίνας- και τώρα δεν υπάρχει καμία τέτοια διάθεση, έχουν αλλάξει ήδη όνομα δρόμοι, αεροδρόμια, ακόμη και η εκκλησία των Σκοπίων έχει αλλάξει σε σχέση με το Πατριαρχείο και ακόμη και η γλώσσα η οποία έχει αναγνωριστεί από πάρα πολύ παλιά έχει πλέον μπει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών».
Ερωτηθείς σχετικά με τα τελικά σχέδια των τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ εξέφρασε την άποψη ότι «αντιστοιχούν στη συνθήκη των Πρεσπών και θα είμαστε ικανοποιημένοι όλο και περισσότερο όταν αποδειχθεί -και αυτό πιστεύω ότι είναι η ουσία- ότι δεν έχουμε χάσει ούτε ελάχιστο, ούτε ένα χιλιοστό δικαιωμάτων εθνικών [...] κι έχουμε κερδίσει την αποκατάσταση των ιστορικών στοιχείων, την αποκατάσταση των μη διεκδικήσεων και στην κυριαρχία της ειρήνης και πάνω από όλα στο ότι δεν υπάρχουν πλέον αλυτρωτισμοί και διεκδικήσεις».
Ενόψει της αυριανής ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του θα αποδείξει τα οφέλη της Ελλάδας και τα κέρδη από αυτή τη συμφωνία, γιατί είχαμε ήττες στο θέμα αυτό τα τελευταία 25 χρόνια, θα αναδείξει την προοπτική που ανοίγει και η δική μας πολιτική και γενικότερα η συμφωνία στα Βαλκάνια και τη Θεσσαλονίκη».