Η ποσότητα αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά στην διατροφή μας, φαίνεται να οδηγεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε επανάσταση, "χτυπώντας" τον ίδιο τον οργανισμό, προκαλώντας αυτοάνοσα νοσήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης τύπου Ι και ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αυτές οι ασθένειες, έχει φανεί από παλιότερες μελέτες, ότι οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες κυρίως αλλά και εξωτερικοί παράγοντες όπως το περιβάλλον, το κάπνισμα και η έλλειψη βιταμίνης D, έχουν αρνητική επίδραση.
Πρώτη φορά οι ερευνητές μελέτησαν του επίδραση του αλατιού στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του MIT και του Harvard της Αμερικής, μελέτησαν το κομμάτι εκείνο του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο φαίνεται να προκαλεί τις αυτοάνοσες παθήσεις. Συγκεκριμένα σε αυτή την περιοχή παράγονται τα T-helper 17 κύτταρα και οι ερευνητές ανέλυσαν τον τρόπο που παράγονται , δρουν και συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Στα πειράματα που ακολούθησαν βρέθηκε ότι τα ποντίκια που έλαβαν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας.
Οι ειδικοί, αν και υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια μελέτη σε πολύ πρώιμο στάδιο, παρόλα αυτά αποτελεί μια χρήσιμη βάση για περαιτέρω έρευνα για την σύνδεση του αλατιού με αυτοάνοσες παθήσεις. Από την άλλη πλευρά, όμως καλό θα είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να ακολουθούμε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι διατροφή η οποία δεν βλάπτει αλλά αντίθετα έχει ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό, όπως στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Τέλος οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι "Σε καμία περίπτωση η μελέτη δεν καταδεικνύει ότι μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι θα θεραπεύσει τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Εφόσον έχει εμφανιστεί η ασθένεια, η ζημία έχει γίνει".