Υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά υπαίθρια ιερά της αρχαιότητας. Τώρα, Ελβετοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έφεραν και πάλι στο φως το ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος που βρίσκεται κοντά στην Ερέτρια.
Σύμφωνα με αρχαιολόγους της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, τα πρώτα ευρήματα των δοκιμαστικών ανασκαφών έφεραν στο φως ένα κτίριο της Κλασικής εποχής, μήκους 20 μέτρων. Σύμφωνα με τις μελέτες τους πρόκειται πιθανότατα για τη Στοά, η οποία βρισκόταν στο άμεσο περιβάλλον του ναού. Σ΄ αυτόν μάλιστα τελούνταν, σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, μεταξύ των οποίων ο Παυσανίας και ο Στράβων, τα Αμαρύνθια, η ετήσια γιορτή προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος.
Στα ευρήματα αυτά θα γίνει αναφορά και στη συνέλευση της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο στις 7 το απόγευμα.
Τα Αμαρύνθια (τα οποία αργότερα μετονομάστηκαν σε Αμαρύσια) ήταν σημαντική εορτή για τους Ερετριείς και γενικότερα τους Ευβοείς κατά τη διάρκεια της οποίας τελούνταν αγώνες αθλητικοί, μουσικοί και δραματικοί. Οι Ερετριείς ειδικά έφθαναν εν πομπή στο ιερό, όπου θυσίαζαν κριάρια ενώ όπως περιγράφει ο Στράβων (τέλη 1ου π. Χ. - αρχές 1ου μ. Χ. αιώνα) σ΄ αυτήν έπαιρναν μέρος περί τους 3.000 οπλίτες, 600 ιππείς και 60 άρματα! Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που στο ιερό αυτό είχαν τοποθετήσει τις λίθινες στήλες, που περιελάμβαναν τις συνθήκες τους με άλλες πόλεις, όπως με την Χαλκίδα για το Ληλάντιο πεδίο.
Κατά ορισμένους επιστήμονες άλλωστε η Ερέτρια της Μυκηναϊκής εποχής τοποθετείται στην θέση της σημερινής Αμαρύνθου, σύμφωνα εξάλλου με τα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή κατοικούνταν ήδη από τα νεολιθικά χρόνια, στην Εποχή του Χαλκού υπήρξε σπουδαίο λιμάνι ενώ αναφέρεται και σε πινακίδες της Γραμμικής Β΄ γραφής.
Αργότερα, οι εορτασμοί μεταφέρθηκαν στην Αττική στον δήμο του Άθμονος όπου ονομάσθηκαν Αμαρύσια από όπου προέρχεται και η ονομασία του σύγχρονου δήμου Αμαρούσιον.