Οδηγός λεωφορείου ο “διάδοχος” του Τσάβες

Αν και ο Ούγκο Τσάβες ως ηγέτης ήταν ένας χαρισματικός ανεμοστρόβιλος, ο αναπληρωτής και πιθανότατα διάδοχός του, είναι ακριβώς το  αντίθετο: ένας ήσυχος άνθρωπος.

Ο Νικολά Μαδούρο, είναι από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του εκλιπόντος Ούγκο Τσάβες, αυτός που στάθηκε δίπλα του, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, επί 20 χρόνια. Κατά την διάρκεια της αρρώστιας του προέδρου, αρκετές φορές είχε ταξιδέψει στην Κούβα, μαζί με τις κόρες του Τσαβες, για να είναι κοντά του στο νοσοκομείο.

Όταν εχθές ανακοίνωσε τον θάνατο του προέδρου, η φωνή του έσπασε. Για τον Μαδούρο δεν πέθανε απλά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, πέθανε ο ο φίλος και μέντορας του.

Ο άνθρωπος του προέδρου

Γεννημένος στο Καράκας το 1962, ο Νικολάς Μαδούρο, ενεπλάκη στην πολιτική από τα νεανικά του χρόνια. Εργάστηκε ως οδηγός λεωφορείου στο Καράκας και έγινε πρόεδρος του συνδικάτου τη δεκαετία του '90.

Το 1992, έκανε εκστρατεία για την αποφυλάκιση του Τσάβες, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα και γνωρίστηκε με τον μελλοντικό πρόεδρο της χώρας. Ανάμεσα στους δύο άντρες γεννήθηκε μία αληθινή φιλία που στηρίχθηκε στην πίστη των ίδιων ιδανικών για την πατρίδα.

Ο Μαδούρο υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας και εκ των συντακτών του νέου συντάγματος. Μάλιστα, η σύντροφος και μετέπειτα σύζυγός του Μαδούρο ήταν δικηγόρος του Τσάβες.

Τον Αύγουστο του 2006,  ο πρόεδρος Τσάβες του ανέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών και έτσι  γίνεται το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη διεθνή προβολή του κινήματος   ο κυριότερος εκπρόσωπός του προέδρου της Βενεζουέλας.

Η σχέση των δύο αντρών δεν διαταρασσεται ποτέ και για τίποτα. Στις 10 Οκτωβρίου 2012 η πίστη του Μαδούρο στον Τσάβες επιβραβεύεται για μια ακόμη φορά. Μόλις ο Τσάβες επενεκλέγεται πρόεδρος, τον τοποθετεί αντιπρόεδρο.

Ο Μαδούρο στέκεται δίπλα στον καρκινοπαθή πρόεδρο και στην οικογένεια του, κρατώντας ψηλά το ηθικό του λαού και αποκρύπτοντας την αλήθεια για την δραματική κατάσταση της υγείας του μέχρι τέλους-ακολουθώντας τις εντολές του Τσάβες.

Όταν η κατάσταση της υγείας του προέδρου όμως επιδεινώνεται, ο ίδιος ο Τσάβες -πριν αναχωρήσει για τελευταία φορά για την Κούβα- έδωσε "το δαχτυλίδι" της διαδοχής στον πιο έμπιστο πολιτικό συνεργάτη του και τον πιο πιστό του φίλο, τον Νικολά Μαδούρο.

Στα βήματα του Τσάβες

Την ώρα που όλη η Βενεζουέλα θρηνεί για το θάνατο του ηγέτη της, Ούγκο Τσάβες, ο αντιπρόεδρος Νικολά Μαδούρο κατήγγειλε και πάλι συνωμοσία εναντίον της Βενεζουέλας και είπε ότι πιστεύει ότι ο διαγνωσθείς το 2011 καρκίνος του εκλιπόντος ηγέτη ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένα βρώμικο παιγνίδι των εχθρών της χώρας.

"Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ιστορικοί εχθροί της χώρας μας έψαχναν τρόπο για να βλάψουν την υγεία του προέδρου μας" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μαδούρο είχε  ανακοινώσει την απέλαση δύο στρατιωτικών επιτετραμμένων της Αμερικανικής πρεσβείας τους οποίους κατηγόρησε ότι προσέγγισαν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

 Με αυτές τις κινήσεις του, Ο Μαδούρο  έκανε ξεκάθαρο ότι η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι κατά γράμμα η πολιτική του κομαντάντε Τσάβες απένατι στους εχθρούς, τις ΗΠΑ και τις συμμάχους της.

Παρόλα αυτά, η Ουάσινγκτον ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με το Καράκας μετά τις προεδρικές εκλογές ,έστω και μετά από κάποιο χρόνο, και δείχνει εμμέσως την δίκη της προτίμηση.

Όπως δήλωσε ανώνυμα Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος, οι ΗΠΑ θα “συνεχίσουν να επιδιώκουν καλές σχέσεις,  αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο” μέχρι να προκύψει μια νέα κυβέρνηση στη  Βενεζουέλα “που θα  είναι έτοιμη να κάνει αυτή τη συζήτηση". Άρα όχι ο Μαδούρο...

 

Διαβάστε επίσης: Ποιός ήταν ο Ούγκο Τσάβες Φρίας