Σε δόσεις αλά καρτ και με τις μισές προσαυξήσεις η πληρωμή ΦΠΑ

Σε δόσεις αλά καρτ θα μπορούν τελικά να πληρώνουν το ΦΠΑ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως διευκρινίζει το υπουργείο οικονομικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι το ποσό που καταβάλουν. 

Όπως τονίζουν από το υπουργείο οικονομικών, οι φορολογούμενοι και με το νέο σύστημα θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν τον ΦΠΑ σε μηνιαίες δόσεις αλλά με λιγότερες προσαυξήσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. Συγκεκριμένα, το ποσοστό μηνιαίας προσαύξησης από 2% που είναι σήμερα διαμορφώνεται στο 1%.

Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που θα πρέπει κάθε μήνα να καταβάλει ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ αλλά επιλέγει να τον εξοφλήσει σε τρεις δόσεις 4.000 ευρώ την πρώτη, 3.000 ευρώ τη δεύτερη και 3.000 ευρώ την τρίτη κερδίζει μηνιαίως προσαυξήσεις ύψους 30 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου οικονομικών είναι να δώσει κίνητρα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να καταθέτουν τις περιοδικές δηλώσεις. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου οικονομικών με το σημερινό σύστημα οι επιχειρήσεις πληρώνουν προσαυξήσεις 2% οι οποίες τώρα πια γίνονται ταμειακές δηλαδή 1%, ήτοι το νέο σύστημα είναι απλούστερο, επιτρέπει στη διοίκηση να ξέρει τα πραγματικά στοιχεία των δηλώσεων ΦΠΑ, βοηθάει τις επιχειρήσεις που σήμερα θέλουν να πληρώσουν και δεν το κάνουν λόγω ρευστότητας και απελευθερώνει ελεγκτές για να ασχοληθούν με ουσιαστικούς ελέγχους εκεί που η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη.

Δεδομένο είναι ότι επιχειρείται η αποδέσμευση της διαδικασίας υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από την υποχρέωση καταβολής του φόρου. Όπως μετέδωσε το πρωί το news.gr, το υπουργείο θα παράσχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλλουν χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ, καταβάλλοντας αρχικά 10 ευρώ, ενώ μετά από κάποιες ημέρες θα καταβάλλεται το σύνολο του φόρου.

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα να πληρώσει ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης ολόκληρη την οφειλή του ή όποιο ποσό θέλει από τη συνολική του οφειλή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι μικρότερο των 10 ευρώ.