Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου...
Ή είναι φίλος μου ανεξαρτήτως κοινού εχθρού.
Και ο Ούγκο Τσάβες είχε πολλούς φίλους σε αυτό που οι ΗΠΑ είχαν αποκαλέσει ως “τόξο του κακού”.
Βλάντιμιρ Πούτιν, Μαχμούντ Αχμαντιζετζάντ, Έβο Μοράλες, Ντανιέλ Ορτέγκα και άλλοι ηγέτες πολλών χωρών παγκοσμίως είχαν στενή συνεργασία ακόμη και φιλία με τον Ούγκο Τσάβες. Και βεβαίως όχι και τις καλύτερες των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Πολλοί ηγέτες παγκοσμίως εξέφρασαν τη θλίψη τους για το χαμό του Τσάβες. Ορισμένοι όμως σε αρκετά θερμό τόνο οδύνης.
Από τη Ρωσία, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε λόγο για έναν "άνθρωπο ξεχωριστό, ισχυρό που κοίταζε στο μέλλον". "Ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός και δυνατός, που κοιτούσε στο μέλλον και που ήταν πάντα εξαιρετικά απαιτητικός με τον εαυτό του", αναφέρει ο Πούτιν στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του. Ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι ο ηγέτης της Βενεζουέλας ήταν "στενός φίλος της Ρωσίας", ο οποίος επέτρεψε να τεθούν "γερές βάσεις για μια συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας, να εδραιωθούν δυναμικές πολιτικές επαφές και να ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων ανθρωπιστικών και οικονομικών προγραμμάτων" ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μόσχα και Καράκας είχαν υπογράψει τα τελευταία χρόνια, από το 2005, αρκετές συμφωνίες κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των εξοπλιστικών συστημάτων.
Στο τηλεγράφημά του ο Πούτιν ζητεί τη συνέχιση της πορείας αυτής "με την ενίσχυση και την ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Βενεζουέλας".
Από τους ισχυρότερους πόλους του “τόξου του κακού”, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ αποχαιρέτησε σήμερα έναν υπερασπιστή των "επαναστατικών αξιών", "έναν μάρτυρα που υπηρέτησε το λαό του και προστάτευσε τις ανθρωπιστικές και επαναστατικές αξίες", όπως αναφέρει στη συλλυπητήρια επιστολή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.
Αναφέροντας ότι ο Τσάβες πέθανε από "μια ύποπτη ασθένεια", ο Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι "δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο εκλιπών θα επιστρέψει, στο πλευρό του ενάρετου Χριστού και του τέλειου ανθρώπου", σε μια αναφορά στην πίστη των σιιτών για την επιστροφή του 12ου ιμάμη τους, του "Μάχντι", που πέθανε το 7ο αιώνα και που σύμφωνα με τον σιιτισμό, θα επιστρέψει στη γη, μαζί με τον Χριστό, για να σώσουν τον κόσμο και να φέρουν την ειρήνη στον κόσμο.
Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος σύμμαχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική. Οι δύο χώρες που δεν κρύβουν τα αντι-αμερικανικά τους αισθήματα, ανέπτυξαν οικονομικές και πολιτικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.
Ο Αχμαντινεζάντ είχε χαιρετήσει την εκλογή του "αδελφού" του Τσάβες, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.
Η Κίνα αποχαιρέτησε σήμερα "έναν μεγάλο φίλο, τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, έναν μεγάλο ηγέτη της Βενεζουέλας και μεγάλο φίλο του κινεζικού λαού που συνέβαλε σημαντικά στην οικοδόμηση φιλικών και επωφελών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Βενεζουέλας", δήλωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ, σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου για τον θάνατο χθες στο Καράκας του Τσάβες σε ηλικία 58 ετών, ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο και έπειτα από 14 συναπτά έτη στην προεδρία της χώρας του.
Ο πρόεδρος Χου Τζιντάο και ο διάδοχός του Σι Τζινπίνγκ, επικεφαλής του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, απέστειλαν ο καθένας χωριστά στο Καράκας συλλυπητήρια τηλεγραφήματα", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Οι δύο χώρες διατηρούν τα τελευταία χρόνια ισχυρές εμπορικές σχέσεις. Η διμερής συνεργασία τους γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, με την υπογραφή συμφωνιών για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς του πετρελαίου, της ενέργειας, των κατασκευών, της βιομηχανίας και των τεχνολογιών.
Το Πεκίνο επίσης χορήγησε δάνειο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βενεζουέλα η οποία, από την πλευρά της, προμηθεύει με 640.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τους Κινέζους, εκ των οποίων τα 264.000 για την αποπληρωμή του χρέους της.
Στη Δαμασκό, το συριακό καθεστώς τίμησε σήμερα τη μνήμη του Ούγκο Τσάβες, ενός εκ των λίγων ηγετών στον κόσμο που στήριξαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ κατά την εξέγερση στη Συρία.
"Ο Τσάβες πάντα υποστήριζε τα νόμιμα δικαιώματα των Αράβων και απέναντι στη συνωμοσία κατά της Συρίας, ενώ πάμπολλες φορές είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του στην ηγεσία και το λαό της Συρίας, απέναντι στην άγρια ιμπεριαλιστική επίθεση", μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανακοινώνοντας το θάνατό του.
Το συριακό καθεστώς χαρακτηρίζει "συνωμοσία" την εξέγερση που άρχισε στα μέσα Μαρτίου του 2011 και εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, με τουλάχιστον 70.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το SANA υπογραμμίζει ότι ο Τσάβες "είχε καταγγείλει τις αμερικανικές πιέσεις επί της Συρίας" και υπενθυμίζει ότι υπό την προεδρία του οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξελίχθηκαν "σε όλους τους τομείς, προς όφελος των λαών των δύο στη βάση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας".
Παρά την επιβολή του εμπάργκο των χωρών της Δύσης, η Βενεζουέλα διοχέτευε επεξεργασμένα πετρελαϊκά προϊόντα στη Συρία.