Αίγυπτος: Πεδίο μάχης και πάλι το Πορτ Σαΐντ

Πετροπόλεμος, χημικά, γκλομπ και μολότωφ κυριάρχησαν και σήμερα στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Πορτ Σαίντ, τρίτη ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στην Αίγυπτο με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

Εκατοντάδες νεαροί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά σε κυβερνητικό κτίριο ζητώντας την παραίτηση του πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και μολότοφ και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι κείτονταν αναίσθητοι στα γύρω πεζοδρόμια και πολλοί ακόμα έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του υπουργείου υγείας του Πορτ Σαΐντ, ένας νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

 

Ανάλογες συγκρούσεις, αλλά μικρότερης έντασης, ξέσπασαν και στο Κάιρο μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Παρόλα αυτά, πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας πραγματοποίησαν και σωματεία αστυνομικών.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους  στις τελευταίες διαμαρτυρίες, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί- και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές,  δεκάδες από αυτούς φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς και αληθινές σφαίρες.