Δυο χρόνια μετά τη Φουκουσίμα πολλοί νομίζουν ότι βλέπουν φαντάσματα

Δυο χρόνια πέρασαν από τη θεομηνία και τον πυρηνικό όλεθρο της Φουκουσίμα που διέλυσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία και πολλοί από τους επιζήσαντες της διπλής αυτής πανωλεθρίας δηλώνουν ότι βλέπουν φαντάσματα.

Μάλιστα, λόγω της ιαπωνικής κουλτούρας που δεν επιτρέπει εύκολα την παραδοχή ύπαρξης ψυχικών προβλημάτων, πολλοί άνθρωποι δεν καταφεύγουν σε ψυχιάτρους αλλά εξορκιστές για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.

Πολλοί αφηγούνται ιστορίες για φαντάσματα παρατεταγμένα σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ που καταστράφηκαν και σήμερα είναι μόνο συντρίμμια. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτές οι παραισθήσεις αποτελούν αντίδραση στο φόβο ύστερα από το σεισμό της 11ης Μαρτίου του 2011, από τον οποίο σκοτώθηκαν σχεδόν 19.000 άνθρωποι και το τσουνάμι που έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο.

"Οι χώροι όπου οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι βλέπουν φαντάσματα είναι κυρίως οι περιοχές εκείνες οι οποίες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από το τσουνάμι", εξηγεί ο Κέιζο Χάρα, ψυχίατρος στην πόλη Ισινομάκι, μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές από το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό. "Θεωρούμε ότι φαινόμενα όπως η θέαση φαντασμάτων είναι ίσως μία ψυχική προβολή του τρόμου και των ανησυχιών που συνδέονται με αυτές τις τοποθεσίες".

Ο Χάρα είπε ότι η Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή (PTSD) ενδεχομένως να αρχίζει τώρα να εμφανίζεται σε πολλούς επιζήσαντες και η χώρα ίσως να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα προβλημάτων που συνδέονται με το άγχος.

Ο Σινίτσι Γιαμάντα γλίτωσε από τα κύματα που κατέστρεψαν το σπίτι του και στη συνέχεια διέσωσε από τα συντρίμμια δυο βουδιστικά αγάλματα. Αλλά όταν τα πήρε μαζί του στο κατάλυμα όπου διέμενε προσωρινά, ισχυρίζεται ότι άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα.

Ξαφνικά αρρώστησαν τα δυο του παιδιά και ένα ανεξήγητο ψύχος ακολουθούσε την οικογένεια μέσα στο σπίτι, είπε ο ίδιος.

"Μιά-δυό φορές όταν ήμουν ξαπλωμένος, ένιωσα κάτι να περπατάει δίπλα μου, να πατάει το στήθος μου", είπε ο Γιαμάντα στο πρακτορείο Reuters. Πολλοί Ιάπωνες εξακολουθούν να πιστεύουν σε αρχαίες προκαταλήψεις παρά το υπερσύγχρονο προφίλ της χώρας.