Η δυνατή σχέση του Νέμο και της ανεμώνας

Το ότι τα ψάρια-κλόουν (ή αλλιώς ο γνωστός "Νέμο") βρισκουν καταφύγιο από τους εχθρούς τους μέσα στις φιλόξενες θαλάσσιες ανεμώνες, ήταν γνωστό στους επιστήμονες. Νέα έρευνα όμως δείχνει ότι η συγκεκριμένη σχέση  είναι σαν το… οξυγόνο.

Όπως περιγράφουν  οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ομπερν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο  Journal of Experimental Biology, κατά τη νυχτερινή "διαμονή" των μικροσκοπικών ψαριών στις ανεμώνες,  ευνοούνται και τα δυο είδη καθώς αυξάνονται τα επίπεδα οξυγόνου γύρω τους.

Με τις κινήσεις που κάνουν τα ψάρια-κλόουν όταν είναι κρυμμένα μέσα στα πλοκάμια της ανεμώνης, ουσιαστικά ενισχύουν τη ροή του νερού γύρω τους με αποτέλεσμα να αυξάνουν την κατανάλωση οξυγόνου των ίδιων αλλά και των ανθόζωων που τα φιλοξενούν.

Με σκοπό να κατανοήσουν τη νυχτερινή σχέση ανάμεσα στα ψάρια κλόουν και τις ανεμώνες, οι επιστήμονες βούτηξαν  στην Ερυθρά θάλασσα της νότιας Ιορδανίας, και κατάφεραν να μετρήσουν τις αλλαγές που καταγράφονταν στα επίπεδα οξυγόνου όταν τα ψαράκια "διανυκτέρευαν" μέσα στις ανεμώνες,  καθώς και όταν απομακρύνονταν από αυτές.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι ψάρια και ανεμώνες κατανάλωναν 1,4 φορές περισσότερο οξυγόνο όταν ήταν μαζί από ό,τι όταν βρίσκονταν χώρια. Ακόμα, τα ψάρια φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα εντός του ζωντανού "ξενοδοχείου" τους, από ό,τι όταν ήταν εκτεθειμένα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα επίπεδα οξυγόνου γύρω από τους κοραλλιογενείς υφάλους πέφτουν καθώς με τη δύση του ήλιου σταματά και η διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Τις νυχτερινές ώρες "χτυπούν" και οι εχθροί των χαριτωμένων ψαριών με αποτέλεσμα αυτά να τρυπώνουν στις ανεμώνες για να βρουν καταφύγιο.