Εκεί στην άγονη και στέρφα γη της Αραβικής Χερσονήσου, στην περιοχή Αλ Μαγκάρ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εντυπωσιακά μυστικά σφαλισμένα στο άβατο – μέχρι σήμερα- της ανθρώπινης ιστορίας.
Έτσι, οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τεκμήρια και απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού του οποίου την ύπαρξη αγνοούσαμε πλήρως μέχρι σήμερα. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτός ο πολιτισμός φαίνεται να είναι εξαιρετικά προηγμένος.
Από τα περίπου 300 λίθινα ευρήματα στην περιοχή: λίθινα εργαλεία, όπλα, μαχαίρια, κεφαλές βελών, όλα από πέτρα, οι αρχαιολόγοι μπορούν να συνάγουν πολλά και πολύτιμα συμπεράσματα για τη ζωή των ανθρώπων του πολιτισμού αυτού.
Από τις πρώτες αναλύσεις ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα-14, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πολιτισμός αυτός άνθισε πριν από 9.000 χρόνια! Κάποια άλλα ευρήματα φαίνεται πως είναι ακόμη και 50.000 ετών!
Ανακαλύψεις που ίσως αλλάξουν ό,τι ξέραμε για την ανθρώπινη ιστορία
“Οι ανακαλύψεις αυτές αναδεικνύουν τη σημασία της περιοχής αυτής ως κέντρο του πολιτισμού” λέει ο Ali bin Ibrahim Al Ghabban, μέλος της αποστολής στο BBC.
To πιο εντυπωσιακό όμως των ευρημάτων είναι και το πιο... αποκαλυπτικό: μια λιθανάγλυφη μορφή ζώου που μοιάζει εκπληκτικά με άλογο! Το γλυπτό έχει βάρος 135 κιλά!
Το εύρημα δείχνει ότι ο πολιτισμός αυτός είχε καταφέρει να δαμάσει τα άλογα και να τα αξιοποιεί για οικιακές και αγροτικές εργασίες, ίσως και πολεμικές.
Το άλογο, το αραβικό άτι, υπήρξε ανέκαθεν περίφημο στις αραβικές χώρες στη διάρκεια της ιστορίας.
Μέχρι σήμερα, οι ιστορικοί πίστευαν ότι το ρωμαλέο ζώο δαμάστηκε πρώτη φορά από τον άνθρωπο περίπου 6.000 χρόνια πριν. Όμως, οι πρόσφατες ανακαλύψεις στο Αλ Μαγκάρ έρχονται να ανατρέψουν την πεποίθηση αυτή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περιοχή που σήμερα είναι έρημος, σε παλαιότερες εποχές μπορεί να υπήρχε πυκνή βλάστηση που να ευνοούσε την ανάπτυξη κοινωνιών και πολιτισμών.
Αλ Μαγκάρ σημαίνει στα αραβικά σημείο συγκέντρωσης, συνάντησης.
Ο αρχαιολόγος Juris Zarins που εργάζεται χρόνια στις περιοχές της Σαουδικής Αραβίας λέει στο BBC ότι πιθανώς η ανεξερεύνητη ακόμη περιοχή “κάθεται” σε ένα “καυτό αρχαιολογικό υπόστρωμα”. “Δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες εκεί. Οι ανακαλύψεις μας ίσως αλλάξουν ό,τι γνωρίζαμε”, προσθέτει.
Πλην του αλόγου, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι προϊστορικοί αραβικοί πολιτισμοί είχαν δαμάσει και... βάλει στο σπίτι τους, σε ξεχωριστοί θέση και τα σκυλιά.
Η πληθώρα των ευρημάτων αποκαλύπτει άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της κοινωνικής ζωής, των τελετουργικών, της εμπορικής ζωής αλλά και των μεταναστευτικών τάσεων των ανθρώπων κατά τη Λίθινη Εποχή.
Μετά τις σπουδαίες ανακαλύψεις θα ακολουθήσουν και άλλες έρευνες και ανασκαφές με την ελπίδα ότι θα έρθουν στο φως χαμένοι μέχρι σήμερα κρίκοι της ανθρώπινης ιστορίας και εξέλιξης.