“Προκαταρκτικά” εν όψει της σύγκλισης του Κονκλαβίου

Από ολόκληρο τον κόσμο έχουν φτάσει στο Βατικανό οι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας ,για “προκαταρκτικές” συναντήσεις σχετικά με την επικείμενη σύγκλιση του Κονκλαβίου, το οποίο θα εκλέξει τον επόμενο Πάπα. 

Οι καρδινάλιοι συναντώνται  κεκλεισμένων των θυρών τόσο για να γνωριστούν μεταξύ τους , να συσκεφθούν για το “ προφίλ” που θα πρέπει να έχει ο επόμενος Ποντίφικας αλλά και να αποφασίσουν την ημερομηνία σύγκλισης του Κονκλαβίου, που θα βγάλει τον λευκό καπνό από την οροφή της Καπέλα Σιστίνα. 

Οι καρδινάλιοι πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά ποιος από όλους του υποψήφιους θα είναι ο καταλληλότερος να ηγηθεί της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, η οποία ταλανίζεται από κρίσεις, με στόχο να αποκαταστήσει την φήμη και το κύρος της και να εμπνεύσει και πάλι εμπιστοσύνη στην πίστη περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων .

Στόχος είναι ο επόμενος που θα “ενθρονιστεί” στην Αγία Έδρα να έχει εκλεγεί μέχρι τις 24 Μαρτίου οπότε και για τους Καθολικούς είναι η Κυριακή των Βαΐων.

Όπως ορίζει η διαδικασία, οι καρδινάλιοι θα έχουν καθημερινές συσκέψεις και το πρωί και το απόγευμα μέχρις ότου καταλήξουν σε μια κατά το δυνατών ομόφωνη απόφαση.

Οι 115 καρδινάλιοι που συμμετέχουν στο Κονκλάβιο (όλοι κάτω των 80 ετών) θα μπουν την επόμενη εβδομάδα στην Καπέλα Σιξτίνα για την τελική ψηφοφορία.

Ο νέος Πάπας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά προκλήσεων αλλά και ένα θορυβώδη απόηχο σκανδάλων τα οποία – κατά πολλούς- οδήγησαν στην παραίτηση του Βενέδικτου.